Tientallen Soesters voeren stil protest tegen bouw van tijdelijke opvang Oekraïners in weiland
Tientallen Soesters voeren vanavond een stil protest bij het gemeentehuis in Soest vanwege de mogelijke bouw van tijdelijke woonunits op een weiland aan de Insingerstraat. Op de lap groen van 1,5 hectare zouden driehonderd tot zevenhonderd Oekraïners voor een periode van vijf tot tien jaar opgevangen kunnen worden, maar de buurt vreest voor een te grote druk op de wijk. “De buurt is voor opvang van Oekraïners”, benadrukt Bart Weiland, die uitkijkt op het stukje wei. “Maar 700 vluchtelingen is 10 procent van de wijk. Dat klopt volgens ons niet.”
Vanuit het Rijk ligt er de opdracht om in iedere veiligheidsregio tweeduizend Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Een noodwet die sinds 1 april in werking is verplicht gemeenten mee te werken aan die opvang via de Handreiking Gemeentelijke Opvang Oekraïeners. In een bewonersbijeenkomst die de gemeente vorige week woensdag organiseerde, stelde burgemeester Rob Metz dat voor Soest de locatie aan de Insingerstraat in de wijk Overhees in beeld is gekomen.
'Buitenproportioneel'
De locatie is volgens de gemeente interessant omdat het terrein van de gemeente zelf is, er riolering, nutsvoorzieningen en andere voorzieningen in de buurt zijn en omdat de omvang van de locatie binnen de perken zou blijven. En juist over dat laatste punt bestaat discussie, vooral onder buurtbewoners.
In een petitie van Weiland die al meer dan 1200 keer ondertekend is betoogt de buurt namelijk dat het plan ‘buitenproportioneel’ is. “Hiermee wordt waarschijnlijk op een onacceptabele manier de druk op de wijk verhoogd”, stelt initatiefnemer Weiland.
'Burgemeester manoeuvreert tussen noodwet en reguliere besluitvorming'
Hij verwijst ook naar de plannen voor asielopvang in Kamp van Zeist, dat in Soesterberg ligt. Soesterberg heeft net als de wijk Overhees iets meer dan zevenduizend inwoners, en toen het daar in januari over de opvang van zevenhonderd asielzoekers ging, zette burgemeester Rob Metz zijn vraagtekens bij dat aantal. "Ik deel die zorgen", zei hij toen.
Weiland vindt ook dat de gemeente de Handreiking Gemeentelijke Opvang Oekraïners (GOO) misbruikt om vooral langtermijnplannen te realiseren. “De burgemeester manoeuvreert heel goed tussen de mogelijkheden van de noodwet en reguliere besluitvorming. En de grootte van dit project zou volgens ons via de reguliere besluitvorming moeten gaan.”
Haalbaarheidsonderzoek
Daarom staat Weiland vanavond vanaf kwart over zeven met tientallen anderen voor het gemeentehuis om aandacht voor de situatie te vragen. “We willen op een stille en rustige manier een signaal afgeven. We hebben 54 aanmeldingen, maar het is mooi weer dus ik verwacht dat er wel 75 zullen staan. Ze kunnen niet om eens heen als we met zoveel mensen staan.”
Weiland hoopt vanavond in contact te komen met de raad en het college. “Ik heb verschillende raadsleden en de burgemeester aangeschreven, dus ze weten precies wat de achtergrond van de manifestatie is. We staan daar allemaal in een wit shirt, want we komen in vrede. Sommigen hebben wat lintjes gemaakt om duidelijk te maken waar we voor staan.”
Of de woonunits er daadwerkelijk komen, valt nog te bezien. Op dit moment voert de gemeente een haalbaarheidsonderzoek uit waarvan de uitkomst voor de zomer wordt verwacht. Mocht opvang op die 1,5 hectare niet haalbaar zijn, dan zegt Soest naar andere locaties te gaan kijken. Als het wel kan, hoopt de gemeente de tijdelijke woningen eind dit jaar klaar te hebben.