Dit is een nieuwsbericht van
Omroep West

Peiling: Hart voor Den Haag wordt weer de grootste partij in Den Haag

Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, wordt Hart voor Den Haag opnieuw de grootste partij in de Haagse gemeenteraad. De partij van Richard de Mos zou negen zetels halen, een winst van één. De VVD en D66 komen samen op de tweede plek met beide zes zetels. Voor de VVD betekent dat echter een verlies van een zetel, D66 zou hiermee gelijk blijven.

Dat blijkt uit een representatief onderzoek van I&O Research in opdracht van de gemeente Den Haag. Het onderzoek werd dinsdagmiddag gepresenteerd en werd uitgevoerd tussen 18 en 30 januari. In totaal namen er 1.089 Hagenaars aan deel.

Uit de peiling wordt ook duidelijk dat de PvdA na jaren van zetelverlies weer in een opgaande lijn zit. Vorige verkiezingen kregen de sociaaldemocraten nog maar drie zetels, nu zouden dat er vijf worden. Daarmee zou de PvdA even groot worden als GroenLinks. Het CDA verliest echter twee zetels, zodat die partij nog maar één raadslid overhoudt.

Haagse Stadspartij verliest

De Haagse Stadspartij zou een zetel verliezen en van drie naar twee gaan; Partij van de Dieren maakt de omgekeerde beweging. Ook de SP groeit volgens de peiling van één naar twee zetels. PVV (nu twee zetels) en ChristenUnie/SGP (nu één) blijven gelijk. 50Plus kwam bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen nog met één zetel in de raad, maar keert straks niet terug.

Afbeelding: Omroep West

Aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 neemt in Den Haag ook een aantal nieuwe partijen deel. DENK zou uitkomen op drie zetels. Forum voor Democratie zou niet in de raad terechtkomen, omdat die partij niet de kiesdrempel van 2,2 procent haalt.

Nog veel mogelijk

De onderzoekers wijzen er wel op dat er met nog anderhalve maand te gaan tot de verkiezingen 'nog veel mogelijk is'. Ruim een vijfde van de inwoners die gaan stemmen (22 procent) heeft nog geen keuze voor een partij gemaakt. Ook is er nog sprake van 'onnauwkeurigheidsmarges'. Voor de in deze peiling grote partijen gaat het daarbij om een of twee zetels verschil. Dat betekent bijvoorbeeld dat Hart voor Den Haag kan uitkomen op zeven tot elf zetels. Voor de kleinere partijen gaat het om een marge van één zetel.

Afbeelding: Omroep West

De onderzoekers hebben ook gevraagd wat volgens de kiezers het belangrijkste onderwerp bij de verkiezingen moet zijn. 'Betaalbaar wonen' wordt met 39 procent het vaakst genoemd. Dit was vier jaar geleden nog twintig procent. Daarmee is het onderwerp bijna twee keer zo belangrijk geworden. Kiezers vinden ook 'veiligheid, criminaliteit en openbare orde' een belangrijk thema, dat wordt echter net iets minder vaak genoemd.

De Mos vier jaar geleden ook de grootste

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van vier jaar geleden werd Groep de Mos/Hart voor Den Haag de grootste partij in de gemeenteraad. Die kreeg toen 16,8 procent van de stemmen; goed voor acht zetels in de gemeenteraad. De VVD kwam op de tweede plek met zeven zetels (13,9 procent van de stemmen). D66 werd de derde partij in de stad met zes zetels (12,3 procent). GroenLinks kreeg in 2018 vijf zetels. Het CDA, PvdA en Haagse Stadspartij haalden drie zetels. Partij voor de Dieren en PVV zitten met twee mensen in de raad. Islam Democraten, ChristenUnie/SGP, SP, NIDA, 50Plus, Partij van de eenheid behaalden allemaal één zetel.

Afbeelding: Omroep West

Na de verkiezingen in 2018 vormden aanvankelijk Hart voor Den Haag, VVD, D66 en GroenLinks samen een coalitie. Maar na de inval in oktober 2019 van justitie bij de twee wethouders en een raadslid van Hart voor Den Haag, zegden de andere partijen het vertrouwen in de grootste partij op. Daarom heeft Den Haag sinds december 2019 een coalitie van VVD, D66, GroenLinks, CDA en PvdA.

'Beloning'

De partijen die er goed voorstaan in de peiling reageren tevreden. Zoals de PvdA, die er een beloning in ziet 'voor het harde werk' van de afgelopen vier jaar, aldus lijsttrekker Martijn Balster. Hij wijst daarbij naar zijn werk als wethouder wonen, waarbij hij zich inzette voor bijvoorbeeld meer betaalbare woningen. Toch ziet hij er ook aansporing in. 'Wij zijn gemotiveerd om te blijven knokken.'

Ook Hart voor Den Haag put zelfvertrouwen op de resultaten. Volgens fractieleider en lijsttrekker Richard de Mos is het alsnog heel goed mogelijk dat zijn partij veertien of vijftien zetels krijgt. 'Om echt het verschil te maken en om te voorkomen dat er na 16 maart he-le-maal niets verandert, hebben we dat aantal zetels keihard nodig.'

De grootste worden

D66, dat stabiel op zes blijft, denkt ook nog de grootste te kunnen worden. Lijsttrekker Robert van Asten hoopt de kiezers ervan te kunnen overtuigen juist níet op Hart voor Den Haag te gaan stemmen. 'De verschillen tussen D66 en de rechts-populistische Groep de Mos zijn groot', zegt hij. 'Wij kiezen ervoor om mensen en groen en meer ruimte te geven, in plaats van méér auto's. Wij kiezen voor het aanpakken van de klimaatcrisis, in plaats van lekker doorscheuren. Wij kiezen voor het bouwen van woningen, in plaats van mensen wegsturen op basis van wie ze zijn.'

De VVD, die in de peiling een zetel verliest, noemt die toch ook een 'goede uitgangspositie om de campagne te beginnen en te winnen'. Lijsttrekker Anne Mulder: 'Een sterke VVD zorgt voor een stabiel stadsbestuur, dat problemen van Hagenaars aanpakt.' GroenLinks ziet in het feit dat die partij stabiel zou blijven aanwijzing dat de inspanningen van die partij voor een 'menselijk, duurzaam en eerlijk beleid' worden gewaardeerd. 'Dit doen we niet door te schreeuwen, wij lossen problemen écht op.'

Deel artikel: