OM: drugslab middenin Amersfoort produceerde maandelijks voor 750.000 euro aan amfetamine
"Het was groots en meeslepend." Zo bestempelt de officier van justitie het amfetaminelab dat eind oktober werd aangetroffen op een bedrijventerrein middenin Amersfoort. Volgens het Openbaar Ministerie staat het lab qua omvang en professionaliteit in de top 3 van drugslabs die de afgelopen tijd in Nederland zijn ontdekt. Er zou maandelijks voor 750.000 euro aan synthetische drugs zijn geproduceerd.
Dat kwam vanochtend naar voren in een voorbereidende rechtszitting tegen twee verdachten die op 25 oktober werden aangehouden toen zij het pand aan de Zwaaikom in het Amersfoortse Industriekwartier uitliepen.
Stinkende kookketel
In een ruimte in het pand werden vaten en alle mogelijke materialen voor het produceren van synthetische drugs aangetroffen. In een grote kookketel zat 1300 liter van de benodigde grondstof voor amfetamine. De verdachten waren volgens het OM bezig geweest met het opstarten van het destillatieproces.
Het drugslab werd ontdekt na klachten van omwonenden over een indringende stank. Het OM stelt dat er vanaf begin juli vorig jaar drugs werden geproduceerd. Ondanks de professionele aanpak was het niet zonder gevaar om zo'n groot drugslab te vestigen op een industrieterrein dat omgeven is door woningen, vindt het OM. De politie had geen eerdere vermoedens dat er in het pand drugs werden geproduceerd.
Groot drugsnetwerk
Het OM houdt er rekening mee dat de 45-jarige Hagenaar M.P. en de 34-jarige medeverdachte D.K. deel zouden kunnen uitmaken van een groter landelijk drugsnetwerk. Daar wordt op dit moment nog onderzoek naar gedaan, onder meer door inzet van digitale opsporingsmethoden voor het volgen van verdachte geldstromen.
Ook twee Amersfoortse broers, die eigenaar van het pand zijn, werden aangehouden. Zij zijn inmiddels weer vrij, maar zijn volgens het OM nog steeds verdachten. Over hun eventuele vervolging wordt later besloten.
Volgens de officier van justitie blijkt uit informatie van de inlichtingendienst van de politie dat K. de grote man achter het drugslab was en P. hem overal naartoe bracht. Het DNA van P. werd gevonden op een gasmasker, een handschoen en een flesje neusdruppels die in het lab lagen. Er wordt nog onderzocht of hij ook te zien is op beelden van de bewakingscamera's van het tankstation tegenover het drugspand.
Ongediertebestrijding
M.P. herhaalde in de rechtbank dat hij niets met het drugslab te maken heeft. Hij was op de dag van de ontdekking wel in het gebouw, maar in een andere ruimte. Er is ook een handel in auto-onderdelen en boven de bedrijfsruimtes is een woning. Over de reden waarom hij dan wel in het pand was en waar hij eerder die dag was geweest, heeft P. heeft geen verklaring gegeven.
Voor het DNA op het gasmasker en de handschoen heeft P. volgens zijn advocaat een goede uitleg. Zijn cliënt werkte vroeger bij een ongediertebestrijdingsbedrijf in Den Haag. Toen dat bedrijf stopte, zou de eigenaar alle spullen hebben verkocht, ook handschoenen en gasmaskers. Hoe zijn DNA op het flesje neusdruppels terecht was gekomen, kon de man niet zeggen.
Voorarrest verlengd
Een verzoek om P. het proces in vrijheid af te laten wachten, werd door de Utrechtse rechtbank afgewezen. De verdenkingen en bewijzen zijn te ernstig, vinden de rechters. Ook zou het risico te groot zijn dat de Hagenaar, die een flink strafblad heeft, in de tussentijd opnieuw geld probeert te verdienen via zijn contacten in de drugswereld.
Verdachte D.K. kwam vanochtend niet naar de rechtbank, omdat hij "zich niet lekker voelde". Hij zwijgt volgens het OM tot nu toe over de verdenkingen. Ook hij blijft voorlopig vastzitten.
De volgende zitting in de Amersfoortse amfetaminezaak is over drie maanden. Dan gaat het om een regiezitting waarbij de voortgang van het onderzoek en eventuele onderzoekswensen van de verdediging worden besproken. Ook wordt er een datum voor de inhoudelijke behandeling gepland.