Van taxichauffeur naar zonnepanelen-installateur: krapte op de arbeidsmarkt maakt creatief
Nergens in Nederland is de krapte op de arbeidsmarkt zo groot als in de regio Utrecht. Per honderd werkzoekenden zijn er 130 vacatures om uit te kiezen, blijkt uit cijfers van het CBS. En dus zetten bedrijven in op omscholing. "We kijken echt naar wat iemand kan, en niet naar zijn papieren of werkervaring", vertelt Bert Boeijink, directeur van Bloemendal Bouw in Leusden.
Een van de zij-instromers bij het Leusdense bouwbedrijf is Arnold Berkhout. Hij is nu acht maanden in dienst, nadat hij door kanker een tijd lang uit de roulatie was geraakt en door een reorganisatie gedag moest zeggen tegen zijn oude baan als webbeheerder.
'Hartstikke gaaf'
Een nieuwe baan zoeken ging moeizaam. Arnold is 56 en autodidact; diploma's voor zijn oude werk heeft hij niet. Maar op een gegeven moment zag hij een reclame op televisie, waarin gevraagd werd naar bouwkundige modelleurs. "Toen dacht ik: dat moet ik ook kunnen, dat ziet er hartstikke gaaf uit", vertelt hij.
Hij nam contact op met de programmamakers en kwam uit bij Bloemendal, waar hij na het eerste gesprek meteen te horen kreeg dat hij aan de slag kon. "Het was een beetje ongeloofwaardig in het begin. Ik dacht: heb ik het nou goed gehoord?", lacht hij.
'Vroeger was het specialistisch werk'
Nu, na acht maanden, zit Arnold nog steeds op zijn plek. Hij gaat op pad om te kijken wat gebouwen nodig hebben, ontwerpt dat vervolgens op zijn computer en bestelt benodigdheden voor de uitvoering. "Het was in het begin erg wennen, maar nu is het heerlijk. In het weekend zit ik nu ook gewoon gebouwen te tekenen."
En dat is precies het doel van brancheorganisatie Bouwend Nederland, die met verschillende campagnes zij-instromers aan probeert te trekken. Dat ze dan geen complete opleiding hebben gehad, is tegenwoordig niet zo erg. "Vroeger was het specialistisch werk, maar tegenwoordig richten bedrijven die onderdelen maken zich op gebruiksvriendelijkheid en installatiegemak", vertelt Boeijink.
Van taxichauffeur naar installateur
Zo heeft Boeijink bijvoorbeeld ook twee Utrechtse oud-taxichauffeurs in dienst die nu zonnepanelen installeren. "Met een paar cursusdagen kom je tegenwoordig echt al een heel eind. Zeker als het voorbereidende werkzaamheden zijn. De rest leert diegene dan gaandeweg, maar we hebben al heel snel wat aan deze mensen."
Pascale Peters, hoogleraar Strategisch Human Resource Management aan de Nyenrode Business Universiteit uit Breukelen, ziet deze manier van omscholen als kansrijk om de arbeidsmarktkrapte aan te pakken. "Het is belangrijk dat mensen de stap kunnen maken naar kwalitatief goed werk waar ze gewaardeerd worden en waar ze de talenten kunnen ontwikkelen die ze hebben", stelt zij.
Begeleiding
"Maar natuurlijk kost dat wel begeleiding en onderwijsinvesteringen", vervolgt Peters. "En geef mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans. Benut het potentieel van de mensen die nu ons land binnenkomen en wel iets kunnen, maar de taal nog niet machtig zijn. Geef die snel een cursus."
Arnold zit in ieder geval goed op z'n plek en als het hem ligt, blijft hij daar voorlopig ook wel. "Ik heb het uitstekend naar mijn zin", zegt hij. "Ik kan nu aan m'n dochters vertellen: kijk, zie je dat? Daar heb ik aan meegewerkt."