NOS SportAangepast

Chef de mission Bijl geeft Spelen 8,5 tot 9 en hint op oeuvreprijs Orie

Chef de mission Bijl blikt terug op Spelen: een 8,5 of een 9

Jeroen Bijl, de chef de mission tijdens de Olympische Spelen in Pyeongchang, is uitermate content met de sportieve prestaties van de Nederlandse olympische ploeg. Gaf hij halverwege de Spelen nog een 8 als rapportcijfer, nu is dat een 8,5 of een 9.

Op het moment dat Bijl tegenover Henry Schut een voorlopig cijfer van 8 gaf, stond het aantal gouden medailles op vijf. Dat zijn er uiteindelijk acht geworden. "Wat ik belangrijk vind in mijn rol is dat als iedereen euforisch wordt, je rustig moet blijven", aldus Bijl.

"Dus zo halverwege ga ik niet heel euforisch allerlei hoge cijfers geven, terwijl we nog een week moeten. Nu heb ik recht van spreken."

Niek van der Velden in het ziekenhuis

Hoogtepunt

Bijl vindt het lastig om nu al een hoogtepunt aan te wijzen, of beter gezegd: een moment dat iedereen zal bijblijven. "Aan al die gouden medailles zit een mooi verhaal", zei Bijl, voor wie het werk bij sportkoepel NOC*NSF er bijna opzit.

"Het verhaal van Ireen (Wüst, red.) en Sven (Kramer, red.), drie debutanten, Jorien (Ter Mors, red.) die bij twee sporten een medaille wint en Kjeld (Nuis, red.) met twee gouden medailles terwijl hij er de vorige Spelen niet bij was."

Een dieptepunt aanwijzen, is voor Bijl een stuk makkelijker: de ernstige blessure van Niek van der Velden op de openingsdag. "Dat was een raar begin, dat je ook echt schrikt", aldus Bijl. "Dat was wel een moment van: dit zijn de Spelen. Van de triestheid beneden 's ochtends bij Niek tot de euforie van vier medailles 's avonds."

Bijl: Blokhuijsen heeft iets gezegd over land waar we te gast zijn

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl