NOS SportAangepast

Ledecká voltooit historische dubbelslag met gouden snowboardmedaille

Snowboardster Ester Ledecká heeft in Pyeongchang historie geschreven door haar tweede gouden medaille van deze Spelen te veroveren. De Tsjechische won het onderdeel parallelreuzenslalom.

Twee medailles is knap, maar niet uniek. Wat wel uniek is, is dat Ledecká de plakken in twee verschillende disciplines won. Eerder op de Spelen bemachtigde Ledecká namelijk al de gouden plak bij het alpineskiën, op de Super G.

Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een vrouw in twee verschillende sporten op dezelfde Spelen (zowel de Winterspelen als de Zomerspelen) goud wint.

Favorietenrol

Zo onverwacht als haar gouden plak vorige week op het skinummer Super G was, zo voorspelbaar was deze titel. Met vijf wereldbekerzeges en de wereldtitel op zak maakte ze haar favorietenrol waar. De Duitse Selina Joerg won het zilver en haar landgenote Ramona Hofmeister eiste het brons op.

De prestatie van Ledecká is nog specialer dan die van Jorien ter Mors, die in Pyeongchang medailles won bij zowel het schaatsen (goud op de 1000 m) als bij het shorttrack (brons op de aflossing).

Mannen

Nevin Galmarini veroverde de olympische titel op de parallelreuzensalom bij de mannen. De Zwitser rekende in de finale af met Lee Sang-ho.

De Zuid-Koreaanse publieksfavoriet had in de halve finales na een imposante inhaalrace Zan Kosir knap verslagen. Dat kunststukje kon hij in de finale niet herhalen .Galmarini pakte al snel een voorsprong, zag zijn concurrent nog wel naderen, maar hield stand.

Wereldbekerleider Galmarini moest vier jaar geleden nog genoegen nemen met het zilver. In de kleine finale veroverde de Sloveen Kosir voor de tweede keer op rij olympisch brons.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl