NOS SportAangepast

15-jarige Zagitova beslist zinderende kunstschaatsstrijd in haar voordeel

Alina Zagitova heeft de zinderende kunstschaatsstrijd met landgenote Jevgenia Medvedeva in haar voordeel beslist. De pas 15-jarige Russin ging er in de Gangneung Ice Arena met olympisch goud vandoor. Medvedeva moest genoegen nemen met zilver.

De Canadese Kaetlyn Osmond legde achter beide Russinnen beslag op het brons.

Alina Zagitova

Zagitova kwam, in tegenstelling tot de korte kür, als eerste van de twee Russinnen op het ijs en zette een geweldige kür neer. Ze maakte indruk met een aanpassing on the spot.

Zagitova was halverwege een geplande combinatie niet in balans en besloot de tweede sprong uit te stellen tot later in de kür. Om hem daar perfect uit te voeren. Het leverde haar een score op van 156.65, waardoor haar totaal op 239.57 kwam.

Jevgenia Medvedeva na haar kür

Medvedeva zette exact dezelfde score van 156.65 neer, waardoor de korte kür van woensdag doorslaggevend bleek. Daarin had Zagitova het verschil gemaakt met een score van 82,92 punten, een wereldrecord. En, belangrijker, 1,31 punt meer dan Medvedeva's 81,61.

De gouden plak voor Zagitova is de eerste voor de Russen, die vanwege dopingperikelen met een sterk uitgedunde ploeg in Pyeongchang aanwezig zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl