NOS SchaatsenAangepast

Eindelijk ontworstelt Bøkko zich aan de Kramer-hegemonie

Eindelijk is het Noorse schaatsen weer succesvol op de Olympische Spelen en eindelijk eindigt Håvard Bøkko een keer boven Sven Kramer. "Het was raar om zijn naam eerder te horen dan die van mij."

Bøkko doelt op de prijsuitreiking van de ploegenachtervolging, waarop Noorwegen goud pakte nadat in de halve finales Nederland was verslagen. "Eindelijk waren wij de snelsten. En we hadden geen geluk nodig, we waren een seconde sneller", sprak Bøkko die ruim een decennium vrijwel in zijn eentje de Noorse schaatseer moest verdedigen en daarbij keer op keer zijn meerdere moest erkennen in Sven Kramer.

Noorwegen grote schaatsnatie?

Bøkko's toewijding ten spijt was Noorwegen, de grote schaatsnatie van weleer en historisch gezien de grote rivaal van Nederland op het ijs, in de voorbije twintig jaar afgegleden naar de tweede garnituur. Maar in Pyeongchang hebben de Noren zich eindelijk weer laten gelden als een schaatsland van statuur, zoals Sverre Lunde Pedersen met brons op de 5.000 meter en Håvard Holmefjord Lorentzen met goud op de 500 meter reeds hadden aangetoond.

De climax volgde echter op de ploegenachtervolging, waar Bøkko eindelijk de beloning kreeg waar hij al die jaren naar had gehunkerd. "Ik ben al jaren bezig en heb best veel medailles gewonnen, maar bij de Spelen hebben we weinig succes geboekt. En nu hebben we eindelijk goud", zei Bøkko, die vier keer tweede werd op het WK allround.

Sven Kramer op het hoogste schavot, met onder hem Havard Bøkko

Wel won hij goud op de 1.500 meter bij de WK afstanden in 2011 en brons op dezelfde afstand bij de Spelen in 2010 in Vancouver. Voor gouden Noren op de Spelen moest echter teruggebladerd worden in de geschiedenisboeken naar de jaren negentig, toen Johann Olav Koss (1992 en 1994) en Adne Søndral (1998) hun triomfen vierden.

En dat verklaart meteen de uitzinnige reacties die Bøkko en zijn teamgenoten vanuit eigen land ontvingen na hun gouden race op de ploegenachtervolging. "We hebben allemaal een brief van de koning gehad. En ook van de premier. Dan heb je wel wat gepresteerd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl