NOS SportAangepast

Ledecka na goud op Super G: dit moet een vergissing zijn

Ester Ledecka zorgde zaterdag bij de Winterspelen in Pyeongchang voor de grootste sensatie tot nu toe. De wereldkampioene snowboard (parallelreuzenslalom) verraste alle skitoppers op de Super G. Met startnummer 26 troefde ze uiteindelijk titelverdedigster Anna Veith, die even dacht haar titel te prolongeren, af.

"Dit moet een vergissing zijn", stamelde de Tsjechische na haar race in de bergen bij Pyeongchang toen ze op het scorebord zag dat ze 0,01 seconde sneller was dan Veith.

Ongeloof

De ski-elite bleef zaterdag verbluft en versuft achter. Ledecka behoort wel tot de internationale snowboardtop, ze veroverde vorig jaar de wereldtitel op de parallelreuzenslalom en ook nog zilver op de slalom. Sinds twee jaar maakt de Tsjechische ook geregeld deel uit van het wereldbekercircuit in het alpineskiën, maar zonder opvallende resultaten. Met haar had zaterdag in elk geval niemand rekening gehouden.

Ledecka zelf ook niet. Ze geloofde de cijfers op het scorebord niet. Dacht dat er een fout was gemaakt. Ongeloof overheerste bij de winnares, de nummer twee Veith en bij de Amerikaanse Lindsey Vonn, de torenhoge favoriete die naast het podium belandde.

De coaches van Ledecka roemden echter haar inzet en mogelijkheden. Justin Reiter, die de Tsjechische bij het snowboarden begeleidt: "Als je haar iets opdraagt, stopt ze pas als ze alles goed heeft uitgevoerd." Haar skitrainer Tomas Bank: "Ze is een geweldige atlete, een winnares."

Ledecka had zelf niet het idee dat ze een sterke race had neergezet. "Ik dacht dat ik nogal wat fouten had gemaakt. Ik snap hier ook niets van, vertel mij maar wat er precies gebeurd is."

Snowboardster Ester Ledecka na haar sensationale zege op de Super G

Skibril

De verrassende winnares baarde ook nog opzien door haar skibril op te houden tijdens de podiumceremonie en de persconferentie. "Ik ben hier niet op voorbereid. Ik heb me niet opgemaakt", klonk het onzeker. "Ik wil ook niet onbeschoft zijn, maar ik had al op de piste van het snowboarden moeten staan. Ik had daar al drie trainingsruns moeten afwerken."

Donderdag zorgt Ledecka voor nog een primeur, als ze op een snowboard aan de start staat van de parallelreuzenslalom. Dan mag ze zeggen dat ze de eerste atlete is die op de Winterspelen zowel bij het alpineskiën als het snowboarden heeft deelgenomen. En dat was het oorspronkelijke plan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl