NOS SchaatsenAangepast

Sprookje Visser houdt niet op: ik heb wel lekker geschaatst

"Ik weet het ook niet", stamelde Esmee Visser na haar sensationele gouden race op de 5.000 meter. "Met een podiumplek was ik ook heel blij geweest. Ik heb wel lekker geschaatst."

Ze reed nog nooit in competitief verband tegen Martina Sábliková en Claudia Pechstein, twee grootheden die de 5.000 meter in de afgelopen decennia domineerden. Sterker nog, in november wist de toen nog 21-jarige Esmee Visser nog niet eens wanneer de Olympische Spelen precies zouden plaatsvinden.

In voetsporen van Van Gennip

Vandaag maakte Visser niet alleen haar debuut op de Olympische Spelen, ze declasseerde meteen de concurrentie. Met 6.50,23 deelde ze bij haar eerste optreden op het allerhoogste podium een tik uit die de toppers niet te boven kwamen.

En daarmee trad ze in de voetsporen van Yvonne van Gennip, die in 1988 de eerste olympische kampioene werd op de 5.000 meter. Tot vandaag was Van Gennip ook de enige Nederlandse die de langste afstand had weten te winnen.

"Ik had een plan en heb dat uitgevoerd. Van tevoren dacht ik dat 6.55 goed zou zijn voor een podiumplek. Maar toen reed Annouk (Van der Weijden, red) een megarit en dook eronderdoor, daar schrok ik wel een beetje van. Dat gold ook voor de anderen met mijn tijd."

Onbevangen kletsen met de jongens

Visser heeft nog geen rijke, commerciële ploeg achter zich. Sterker, ze trainde in de afgelopen maanden onder leiding van coach Remmelt Eldering met de junioren van het gewest Groningen. Lekker 'rondjes 31 laag' rijden in het kielzog van de jongens, precies zoals ze deed in haar gouden race.

Tijdens de laatste en beslissende rit waren haar teamgenoten er toch een beetje bij. Op het middenterrein was Visser op een gegeven moment uitvoerig aan het facetimen met Groningen. "Mijn coach kreeg een oproep en ik zei: ach neem maar op."

Het is tekenend voor Visser: vrolijk en onbevangen. Hoe lang ze die onbevangenheid zal houden, is afwachten, aangezien ze vanaf vandaag als een bekende Nederlander door het leven zal gaan.

Zelfs minister-president Mark Rutte onderbrak de wekelijkse ministerraad graag om naar de sensationele zegetocht van Visser te kijken. Na afloop feliciteerde hij haar via Twitter.

Ook haar coach Remmelt Eldering wist niet wat hem overkwam, al had hij wel rekening gehouden met een podiumplek voor zijn pupil. "Ik dacht eigenlijk aan een tijd van 6.52 en misschien een beetje beter als ze een goede dag zou hebben."

Het zegt veel over de progressie van Visser. Bij de NK afstanden in oktober reed ze nog een persoonlijk record van 7.02.59. Haar coach staat ook versteld: "Sterker, bij haar eerste 5 kilometer dit seizoen reed ze 7.14", vertelt Eldering. "En nu rijdt ze....? Wat reed ze eigenlijk?"

Bitcoin

Visser reed in een paar maanden 24 seconden af van haar toptijd, resulterend in een gouden plak. Voor de race vergeleek Eldering zijn pupil nog met de onwaarschijnlijke opmars van de bitcoin.

Het geheim? "Mindset", aldus Eldering. "Ze heeft heel ontspannen hiernaar toe kunnen werken. Zij heeft nooit de spanning gevoeld van vier jaar toewerken."

Dat gaat veranderen, maar eerst gaat de olympisch kampioene genieten. Visser: "Straks feest in het Holland House, morgen die medaille. Ongelooflijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl