NOS SchaatsenAangepast

Visser stunt met olympisch goud op vijf kilometer

Met een sensationele race heeft Esmee Visser de olympische titel veroverd op de vijf kilometer. Visser, die in Pyeongchang debuteert op de Olympische Spelen, is na Yvonne van Gennip pas de tweede Nederlandse die de langste afstand wint.

Waar Annouk van der Weijden, die in de eerste rit de snelste tijd had neergezet, hoge 32'ers reed, wist Visser gedurende het grootste deel van haar race lage 32'ers te noteren. Rondes 32,2 en 32,1 volgden elkaar op en brachten Visser tot 6.50,23, zes seconden sneller dan haar persoonlijk record.

Visser brak gedurende dit seizoen door. Op de NK afstanden kwam ze niet verder dan de vijfde plaats. Ze reed nog nooit een wereldbeker op de langste afstand in de A-groep, maar was in Stavanger wel de beste in de B-groep. Op het olympisch kwalificatietoernooi verraste ze zichzelf met een olympisch ticket door tweede te worden in een persoonlijk record, dat ze nu dus uit de boeken gereden heeft.

Onneembare barrière

Voor de laatste rit stonden Visser en Van der Weijden op plaats één en twee. Halverwege de slotrit tussen Martina Sábliková, tweevoudig olympisch kampioene, en Natalia Voronina bleek dat Visser een onneembare barrière had opgeworpen.

Sábliková en Voronina bleken wel in staat de tijd van Annouk van der Weijden te kraken, waarmee de dag voor de Nederlandse een bittere afloop kende. Vanaf de tribune moest Van der Weijden toekijken hoe Voronina met een marge van negentien honderdsten het brons voor haar neus weggriste.

Van der Weijden had het bal mogen openen en deed dat met verve. In de eerste rit ging zij uiterst voortvarend van start. Al snel reed ze onder het schema van haar persoonlijk record dat ze had gereden tijdens het olympisch kwalfictietoernooi.

Het lange wachten

De Nederlandse bleef haar rondjes in het vervolg van de race hoog in de 32 seconden rijden en scherpte haar pr met ruim twee seconden aan. Daarna begon het lange wachten voor Van der Weijden. "Het kostte me meer moeite dan op het OKT, maar ik reed ook harder dus dat mag ook wel", reageerde ze na drie van de zes ritten tijdens de dweilpauze.

Tijdens de drie races voor de dweilpauze bleek de Canadese Isabelle Weidemann de enige die enigszins in de buurt kon blijven bij de tijd van Van der Weijden. Halverwege kon Weidemann de 32'ers echter niet meer vasthouden, met als gevolg dat ze op de streep zes seconden moest prijsgeven op de Nederlandse.

Van der Weijden net naast het podium

In de rit na Visser kwam de oude vos Claudia Pechstein op het ijs. De Duitse reed tegen de Canadese Ivanie Blondin. Beide vrouwen startten sneller dan Visser, maar na 2.600 meter moesten ze het schema van Visser loslaten. Blondin bleef tot drie ronden voor het einde een bedreiging voor Van der Weijden, maar rondjes van 33 seconden waren te langzaam voor de Canadese.

In de laatste rit konden Sábliková en Voronina niet tippen aan de tijd van Visser. Wel stootten ze Van der Weijden nog van het podium.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl