Chef de mission Henk Gemser troost de gediskwalificeerde Sven Kramer na diens foute wissel op de Spelen van Vancouver
NOS NieuwsAangepast

Gemser over Anema: hij zoekt voortdurend de confrontatie

Oud-schaatscoach en voormalig chef de mission Henk Gemser heeft uitgehaald naar coach Jillert Anema, die vier jaar geleden het wedstrijdverloop bij de ploegenachtervolging probeerde te beïnvloeden. "Hij provoceert voortdurend", zei Gemser in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

"Ik heb Anema nog nooit betrapt op het nastreven van het harmoniemodel, hij zoekt voortdurend de confrontatie op", aldus Gemser. Hij suggereert dat Anema zijn pupil Jorrit Bergsma heeft ingefluisterd dat iemand in het kamp van zijn grote concurrent, Sven Kramer, verantwoordelijk was voor de timing van de onthullingen van gisteren.

"Dit komt niet bij Jorrit zelf vandaan (...), de beïnvloeding van die kant is waarschijnlijk", zei Gemser op de radio, waarna hij voorbeelden uit het marathonschaatsen gaf. "Daar ging hij bij zijn omgang met schaatsers van andere ploegen ook over de grens."

Commotie

Voorafgaand aan de race op de tien kilometer, donderdag, was er commotie rond de ploeg van Bergsma en trainer Anema. De coach zou vier jaar geleden hebben geprobeerd met de Nederlandse bondscoach Arie Koops afspraken te maken over het verloop van de ploegenachtervolging. Daarbij zou Anema als coach van de Fransen bereid zijn geweest de Nederlanders een zege te garanderen op voorwaarde dat de Franse ploeg gespaard zou worden en zijn pupil Bergsma een plek zou krijgen in de Nederlandse ploeg.

In een eerste reactie direct na de wedstrijd liet Bergsma er geen misverstand over bestaan uit welke hoek volgens hem het verhaal, dat kort voor de olympische race via de Volkskrant in de openbaarheid kwam, afkomstig zou zijn. "Er is maar één persoon die probeert onze ploeg of mij uit balans te brengen. Die persoon kun je zelf wel invullen", sprak hij. Op de vraag of hij het kamp-Kramer bedoelde, antwoordde Bergsma: "Dat lijkt me duidelijk."

Excuses

Enkele uren na de wedstrijd maakte Bergsma zijn excuses voor de beschuldiging aan het adres van Kramer. "Ik ben fout geweest dat ik het bij het kamp-Kramer heb gelegd. Dat was slecht. Ik denk wel dat het doelbewust is gebeurd. Door iemand die mij uit balans wilde brengen."

De gebeurtenissen die gisteren naar buiten kwamen leiden ook tot Kamervragen. De Partij van de Arbeid wil van de minister meer weten over "het ethisch kompas" van NOC*NSF, dat de poging tot matchfixing nooit zelf naar buiten heeft gebracht.

Deel artikel: