NOS SportAangepast

Primeur en record voor Svindal met zege op afdaling

Aksel Lund Svindal is in het Jeonseon Alpine Centre olympisch kampioen op de afdaling geworden. De Noor was net iets sneller dan landgenoot Kjetil Jansrud. De Zwitser Beat Feuz, regerend wereldkampioen en leider in het wereldbekerklassement, werd derde.

De start van Svindal was niet eens zo best: bij de derde tijdmeting lag hij op de achtste plek. In het tweede deel van de race sloeg Svindal echter zijn slag. Jansrud was bij vijf tijdmetingen het snelst, maar gaf op de finish 0,12 toe.

Records

De 35-jarige Svindal is de oudste skiër ooit die een gouden medaille wint op de Spelen. Daarnaast is hij de eerste Noor die de olympische titel weet te behalen op de afdaling bij de mannen.

Svindal won in 2010 al olympisch goud op de Super G, zilver op de afdaling en brons op de reuzenslalom. In 2014 viste hij achter het net. Matthias Mayer uit Oostenrijk ging toen met het goud aan de haal.

Mayer werd vandaag negende en hield daarmee ook een record in stand. Nog nooit wist een olympisch kampioen op de afdaling zijn titel vier jaar later te prolongeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl