NOS SchaatsenAangepast

Wüst gelooft in gouden mijl: anders ga ik niet van start

De eerste medaille voor 's lands succesvolste olympiër is alweer een paar dagen binnen - zilver op de 3.000 meter - maar Ireen Wüst wil altijd meer.

Ze rijdt ook nog de 1.000 meter en de ploegenachtervolging, maar de Brabantse weet dat vanmiddag de 1.500 meter haar laatste, echte kans op individueel goud is. "Ja, eigenlijk wel. De 1.000 is dit seizoen nog niet heel bijzonder gegaan."

Op de 1.500 meter in de Gangneung Oval is Wüst ook niet de uitgesproken favoriet. Dat is Miho Takagi. De Japanse specialist is dit seizoen met afstand de beste: ze won deze winter alle 1.500 meters waar ze aan de start verscheen.

Toch weet Wüst dat er ook als outsider altijd iets te halen is. En vorig jaar bij de WK afstanden in dezelfde hal pakte ze voor Takagi nog het zilver, achter winnares Heather Bergsma. Die race gaf haar het vertrouwen dat ze altijd mee kan doen om de winst.

"Zeker. Als ik die overtuiging niet meer zou hebben, kan ik net zo goed niet van start gaan", vertelt ze voorafgaand aan haar tweede olympische afstand in Pyeongchang.

Van haar tegenstandster in rit 11, de Canadese Brianne Tutt, hoeft Wüst niet veel te verwachten. Ze weet dan ook dat ze het alleen moet doen. Een goede tijd neerzetten, dat is het devies. Want favoriet Takagi komt pas in de laatste rit in actie.

Of ze denkt dat de winnaar in een rit na haar zit? "Ik hoop het niet. De winnaar komt hopelijk uit rit 11."

Ireen Wüst

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl