Europese schaatstitel voor Nederland op ploegenachtervolging

Aangepast
ANP Pro Shots

De Nederlandse schaatssters zijn zoals verwacht Europees kampioen geworden op de ploegenachtervolging. Bij de eerste EK afstanden in de schaatsgeschiedenis reden Melissa Wijfje, Lotte van Beek en Marrit Leenstra naar het goud in een prima tijd: 2.59,34.

Daarmee bleven Wijfje, Van Beek en Leenstra als enige ploeg onder de drie minuten, maar ze kwamen niet in de buurt van hun eigen nationaal record (2.55,57), dat begin december in Salt Lake City werd gereden.

1/2EK afstanden: ploegenachtervolging (v)
2/2Kuiper: valse start voor EK afstanden

Slechts vijf ploegen verschenen aan de start en alleen Rusland en Polen reden in hun beste samenstelling. Achter Nederland eindigde gastland Rusland op de tweede plaats in 3.01,88. De Duitse vrouwen pakten het brons (3.05,04).

Zilver op teamsprint

Ook op de teamsprint kwam er een medaille voor de Nederlandse schaatssters, maar dat was vooraf al duidelijk, omdat er maar drie deelnemende landen in actie kwamen. Het goud was voor de Russische vrouwen in 1.26,71.

EK afstanden: teamsprint (v)
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Mayon Kuipers, Sanneke de Neeling en Letitia de Jong reden een rommelige race, maar pakten wel de zilveren medaille (1.28,65). Noorwegen werd derde in 1.31,88.

Van der Weijden vijfde op massastart

Op de massastart ging de Europese titel naar de Italiaanse topfavoriete Francesca Lollobrigida. In de eindsprint ging het tussen haar en haar landgenote Francesca Bettrone. De Duitse Vanessa Herzog pakte het brons op het Russische ijs.

1/2EK afstanden: massastart (v)
2/2Van der Weijden: ik lag ineens op het ijs

Annouk van der Weijden eindigde, ondanks een valpartij, als vijfde. Carlijn Achtereekte, de andere Nederlandse schaatsster op het ijs, kwam als vierde over de finish en werd achtste.

"We wilden aanvallen, maar ik werd teruggepakt en toen lag ik ineens op het ijs", blikte Van der Weijden terug. "Dat is zuur, maar iedereen rijdt zo dicht op elkaar. Het was dringen geblazen, maar jammer dat het zo eindigde."

Voor het eerst in de geschiedenis wordt er gestreden om Europese afstandstitels: de eerste EK afstanden vinden plaats in het Russische Kolomna. De 5.000 meter (v) en de 10.000 meter (m) staan niet op het programma, de overige afstanden wel.

In het seizoen voor en na de Olympische Spelen organiseert de internationale schaatsunie ISU een gecombineerd EK sprint en allround. In de overige jaren worden de EK afstanden verreden.

Uitslag van de massastart (v) bij de EK afstanden