Verweij en Joeskov: rivalen, trainingsmaatjes én vrienden

Aangepast

Het is bijna twee jaar geleden dat Denis Joeskov op het middenterrein van de schaatsbaan in Kolomna een oproep deed aan Koen Verweij. "Koen, stop met niets doen en kom terug. Het is saai zonder jou!"

Verweij en Joeskov: vrienden én concurrenten

Of het nu de oproep van Joeskov is geweest of niet: Koen Verweij kwam terug. En niet zomaar terug, dit seizoen traint hij mét Joeskov in de Russische ploeg. Vooral op de 1.500 meter zorgen de twee schaatsrivalen voor spectaculaire ritten en tijden.

Nuis, Verweij en Joeskov

Over iets meer dan een maand beginnen de Olympische Spelen in Pyeongchang. Staan de twee dan misschien samen op het podium? "Ik denk Kjeld Nuis, Verweij en ik", aldus Joeskov, na de tweede dag van de EK afstanden in Rusland.

"In welke volgorde gaan we dan zien. O en trouwens: groetjes aan Kjeld!" Of Joeskov überhaupt naar Pyeongchang mag, is nog de vraag in verband met de schorsing van Rusland en het dopingverleden van Joeskov.

Februari 2016: Joeskov: het is saai zonder Koen Verweij

Weten ze inmiddels wel hoe ze elkaar kunnen verslaan? "Ik ga hem op elk gebied verslaan", zegt Verweij lachend. Joeskov: "Heb ik ooit van Koen verloren? Nee serieus, vooral in het eerste rondje zou ik iets op hem kunnen winnen nog."

Engels en Russisch

Vrienden en concurrenten, volgens de twee schaatsers zijn ze dat allebei. "Koen is leuk en grappig, ik leer veel van hem", aldus Joeskov. "We maken veel grappen, maar hij is ook mijn grootste rivaal."

Dat beaamt Verweij. "We zijn goede ploeggenoten. Als je een jaar lang samen traint, dan word je ook vrienden. Bovendien: mijn Russisch is nu beter en Denis is beter geworden in Engels."

Koen Verweij en Denis Joeskov op het podium in Salt Lake City ANP Pro Shots

"Het zit 'm vooral in de trainingen, als je moe bent bijvoorbeeld", legt Verweij uit. "Dat zijn de leukste momenten. Je bent kapot, maar je kijkt elkaar aan en dan geef je toch nog iets extra's. Daar gaat topsport dan ook om."

Joeskov: "Het kan een obstakel zijn, maar eigenlijk leren we alleen maar van elkaar. Als ik zie dat Koen beter wordt, dan wil ik nog beter worden!"