Unieke tweemansbob, maar nog altijd geen olympisch ticket

Aangepast

De tweemansbob van Ivo de Bruin en Bror van der Zijde had een geheim wapen moeten zijn in de jacht op een olympisch ticket. Vooralsnog bevindt de slee met de nieuwste snufjes zich nog altijd in de testfase vanwege een recente reparatie.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Unieke tweemansbob, maar nog altijd geen olympisch ticket

Dit weekend hadden De Bruin en Van der Zijde in Winterberg de pech dat ze telkens tijdens een sneeuwbui naar beneden moesten. Weer bleef een goed resultaat met hun unieke tweemansbob ("dit wordt de nieuwe norm") uit.

In de viermansbob maken ze zelfs meer kans op de Spelen. Al viel het resultaat in die slee ook tegen in Winterberg: De Bruin werd zondag met Jeroen Piek, Van der Zijde en Janko Franjic slechts 25ste en plaatste zich niet voor de tweede run.

"Laten we eerlijk zijn. Kwalificeren wordt met nog drie wedstrijden te gaan heel moeilijk", zegt remmer Van der Zijde. Oranje moet op 14 januari in de top-12 staan van het wereldbekerklassement. Vooralsnog staan ze 23ste (tweemansbob) en 19de (viermansbob).

Andere landen gluren naar Oranje

Bondscoach Tom de la Hunty is erg te spreken over de speciale tweemansbob, maar niet over de resultaten. "Kwalificeren voor de tweemansbob is onmogelijk. Als we ons plaatsen voor de viermansbob, mogen we wellicht ook tweemans doen."

"De slee ziet er prachtig uit", gaat hij verder. "Ik kan er weinig over vertellen, maar de aanpassingen worden de komende jaren de standaard in de sport. Of andere landen meegluren? Ja, maar ze zien niet wat erin zit. Het is geheel van carbon."

Ivo de Bruin in actie tijdens een trainingsrun ANP

Ook De Bruin is duidelijk. "Het is de beste slee die ik ooit heb gestuurd, hij moet alleen nog iets sneller zijn." Daar speelt de piloot zelf echter ook een rol in: "Ik zal beter moeten sturen."

Er zijn nog drie wereldbekerwedstrijden om een olympisch ticket af te dwingen: in Innsbruck, Altenberg en St. Moritz. Wellicht dat daar net op tijd alles op zijn plaats valt.