Zilver en Nederlands record voor Leenstra op 1.500 meter

Aangepast

Met een dik persoonlijk en een Nederlands record heeft Marrit Leenstra in Calgary op de 1.500 meter de zilveren medaille veroverd. De Japanse Miho Takagi was, net als in Heerenveen en Stavanger, de snelste. Zij noteerde 1.51,79.

WB Calgary: 1.500 meter (v)
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Bij de wereldbekerwedstrijden op het Canadese ijs reed Leenstra ruim een seconde van haar persoonlijk record af en finishte ze in 1.52,06, de derde tijd ooit gereden op het ijs in de Olympic Oval.

Het Nederlands record stond sinds 2013 op naam van Ireen Wüst, die zaterdag in Calgary niet op het ijs was verschenen. Op de slotdag kwam ze nog wel in actie op de 1.500 meter, maar in de buurt van de tijd van Leenstra kwam Wüst niet. Ze noteerde met 1.53,89 de vierde tijd.

"Ik ben er echt heel erg blij mee, zo was de race bedoeld", vertelde Leenstra, die voor het eerst een Nederlands record reed. "Dat maakt het extra speciaal. Ik had wel wat zenuwen bij de start en in het laatste rondje verloor ik toch nog wat op Takagi."

Leenstra: goed naar Takagi gekeken

Leenstra vertelde dat ze de afgelopen weken goed naar de 1.500 meters van Takagi had gekeken. "Ik wilde het een beetje op haar manier doen. Ze reed ook dezelfde rondjes als ik, maar helaas was zij op het laatst net wat beter."

Op de slotdag in Calgary reed Leenstra eerder al een persoonlijk record op de 500 meter. Ze won in de B-groep met 37,95.

Uitslag van de 1.500 meter (v) bij de wereldbeker in Calgary