Joeskov en Verweij stuwen elkaar naar toptijden op 1.500 meter

Aangepast
Joeskov en Verweij imponeren op 1.500 meter
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Denis Joeskov heeft op indrukwekkende wijze de wereldbeker op de 1.500 meter gewonnen. De Rus bleef in Calgary met 1.41,33 slechts drie tienden verwijderd van het wereldrecord van Shani Davis (1.41,04).

Koen Verweij, die het in een rechtstreeks duel opnam tegen zijn trainingspartner Joeskov, pakte op gepaste afstand het zilver in een Nederlandse record. Verweij finishte na 1.41,95, ruim zes tienden achter Joeskov, en loste Kjeld Nuis daarmee af als nationaal recordhouder.

Nuis greep wel de bronzen medaille in 1.42,27. Thomas Krol moest genoegen nemen met de zevende plaats, maar dook met 1.43,16 liefst 0,77 onder zijn persoonlijk record.

Getergde Verweij: ik ben beter dan ooit

Canadese zege op 500 meter

Alex Boisvert-Lacroix ging er verrassend met de zege vandoor op de 500 meter. De Canadees was met 34,31 een duizendste sneller dan de Zuid-Koreaan Cha Min-kyu.

De 500 meter werd ontsierd door verschillende valpartijen. Het spectaculairst verliep de race tussen de Rus Roeslan Moerasjov en de Japanner Ryohei Haga. De Japanner ging als eerste onderuit, gleed naar de baan van Moerasjov, die hem springend trachtte te ontwijken, maar bij die manoeuvre ook zelf ten val kwam.

Ronald Mulder, die twee weken geleden in Stavanger nog een wereldbeker op zijn naam schreef, finishte na 34,43 en was met de vierde plaats de beste Nederlander.

1/2Moerasjov springt over gevallen Haga op 500 meter
2/2WB Calgary: 500 meter (m)

Giovannini oppermachtig op massastart

De massastart werd gewonnen door de Italiaan Andrea Giovannini, die na een geslaagde vluchtpoging met een straatlengte voorsprong op de concurrentie over de finish kwam. De Nieuw-Zeelander Reyon Kay en de Chinees Hongli Wang pakten respectievelijk zilver en brons.

Het peloton moest nog even vaart maken om niet op een ronde te worden gezet, want dan zouden ze allemaal uit de uitslag gehaald worden en zouden er geen punten voor de wereldbeker vergeven zijn. Uiteindelijk bleef het peloton Giovannini voor.

Een kleine twintig seconden na de Italiaan kwam Peter Michael (Nieuw-Zeeland) als vierde over de streep.

WB Calgary: massastart (m)
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
WB Calgary: 1500m (m)