Russen willen dopingbewijs en vechten uitsluiting sporters aan

Aangepast

Rusland is niet van plan zich neer te leggen bij de levenslange uitsluiting van Russische sporters van de Olympische Spelen. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de afgelopen tijd 22 Russische sporters die in 2014 op de Spelen van Sotsji actief waren, gestraft vanwege het overtreden van de dopingregels.

Op een persconferentie in Moskou zei Philip Birch, de advocaat van de Russische sporters, dat er alles aan gedaan zal worden om de straffen terug te draaien voordat de Spelen van Pyeongchang beginnen. Die starten op 9 februari volgend jaar.

Volgende week zal het IOC ook een definitieve beslissing nemen of Rusland wel of niet wordt uitgesloten van deelname in Zuid-Korea. "Ik wil daar niet op vooruitlopen", aldus Birch, "want ik weet niet wat er besloten zal worden. Maar los daarvan, er zijn altijd manieren om het besluit aan te vechten. Bij het internationale sporttribunaal CAS bijvoorbeeld."

Zoebkov: bloed, zweet en tranen

Vorige week pakte het IOC ook de Russische volksheld Aleksandr Zoebkov aan. De bobsleeër won in Sotsji goud in de twee- en viermansbob, maar moet nu wegens een dopingvergrijp zijn plakken inleveren. Ook hij is voor het leven uitgesloten van deelname aan de Spelen.

Zoebkov was ook aanwezig op de persconferentie en sprak daar van een valse beschuldiging. "Niets is bewezen. Al mijn dopingstalen zijn negatief. Het IOC wijst alleen naar het rapport van McLaren (de onderzoeker die het Russische dopingschandaal ontrafelde, red.). Het zijn slechts woorden. Ik heb mijn medailles verdiend met bloed, zweet en tranen."

Aleksandr Zoebkov draagt de Russische vlag bij de openingsceremonie in Sotsji EPA

De voormalig bobsleeër, inmiddels voorzitter van de Russische bobsleebond, zei dat de Russische sporters zich gewoon zullen blijven voorbereiden op Pyeongchang. "Als ons land een kans krijgt, zullen we bewijzen dat Rusland een sterk sportland was en is."

Vorige week liet ook de Russische vicepremier Vitali Moetko zich uit over de schorsingen van de Russen. Hij zei dat niet Rusland of de sporters zelf, maar het Internationaal Olympisch Comité en het wereldantidopingagentschap WADA schuldig zijn aan het dopingschandaal bij de Spelen van Sotsji.

Volgens Moetko zijn het IOC en het WADA er niet in geslaagd de dopingtesten goed te laten verlopen en zijn Rusland en de sporters daar de dupe van.