Viermansbob in achterhoede bij eerste krachtmeting

Aangepast
De Nederlandse viermansbob in de baan bij de eerste wereldbekerwedstrijd in Park City AFP

De Nederlandse viermansbob heeft in de eerste wereldbekerwedstrijd geen indruk kunnen maken. De equipe van piloot Ivo de Bruin hield in het Amerikaanse Park City slechts vier concurrenten achter zich en eindigde uiteindelijk als negentiende.

Met remmers Jeroen Piek, Bror van der Zijde en Janko Franjic noteerde De Bruin in de eerste run de zeventiende tijd en in de tweede de negentiende. Het verschil met de Duitse winnaar Nico Walther bedroeg bijna een seconde.

De negentiende plek is niet goed genoeg voor kwalificatie voor de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Daarvoor moeten de bobsleeërs na acht wedstrijden bij de beste twaalf staan in de wereldbekerstand.

Optimistisch

De Bruin was ondanks zijn lage klassering gematigd positief. "We hebben het best goed gedaan. We behaalden mooie starttijden waarmee we redelijk dicht bij de top zitten. Dat is zeker met een nieuw team hoopgevend, daar ben ik erg tevreden mee'', zei hij.

"Er zijn hier en daar wat pijntjes, maar dat hoort erbij. We gaan kijken of we er een stapje bij kunnen zetten op de start", blikte hij alvast vooruit op de tweede wedstrijd die vannacht om 00.00 uur op het programma staat.

Vorige week beleefde De Bruin met Van der Zijde in Lake Placid ook al een teleurstellende start in de tweemansbob met de 23ste plek. Bij een crash tijdens de training liep De Bruin bovendien een flinke snee op, die gehecht moest worden.

Zeven kansen voor top-12

Er staan in totaal acht wereldbekerwedstrijden op het programma in de viermansbob. Volgende week wordt gestreden in het Canadese Whistler. Daarna reist het circus af naar Europa, waar in Duitsland (Winterberg, Altenberg en Königssee), Oostenrijk (Innsbruck) en Zwitserland (Sankt Moritz) de wereldbeker én kwalificatie voor de Olympische Spelen op het spel staan.

Na de wereldbeker in Königssee op 21 januari wordt de balans opgemaakt. De Bruin moet dan dus bij de beste twaalf staan voor een olympisch ticket.

Eerder zei hij daarover: "Dat is de zwaarste kwalificatie-eis die er ooit is geweest."