Viermansbob heeft Spelen nog niet uit het hoofd gezet

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Geld en Bror moeten Oranje-bob naar Pyeonchang helpen

"We hebben drie nieuwe jongens in de slee zitten", vertelt piloot Ivo de Bruin, die de afgelopen tijd naarstig op zoek is geweest naar duwers. "Twee van hen hebben nog nooit viermansbob gedaan. En Jeroen Piek is na drie jaar afwezigheid weer terug. Dus dat was een grote uitdaging afgelopen week." 

De start, inclusief het in de slee springen, is van essentieel belang in het bobsleeën. Het kwartet - naast De Bruin en Piek ook Tom den Ouden en Janko Franjic - is niet te beroerd om dat te oefenen in de garage van een drive-in-woning. "De volgorde wordt min of meer bepaald door de test. De langzaamste van de drie gaat er als eerste in. De snelste springt er aan de achterkant als laatste in." 

'Twee keer heel veel harder'

Heel soepel draait het last-minute-team uiteraard nog niet. Maar snel zijn ze wel, blijkt. De opluchting is groot na eindelijk een goede run. En ook bij de tweede afdaling tijdens de WK in Königssee noteert de Nederlandse bob een snelle starttijd. "Twee keer 4,92. Dat is gewoon twee keer heel veel harder dan we hebben gedaan", stelt De Bruin tevreden vast. 

Bobpiloot Ivo de Bruin NOS

Dat biedt hoop voor de toekomst van de Nederlandse bobsport die na een aantal goede jaren was ingestort. "Helaas is er altijd een golfbeweging in de sport", weet ook bondscoach Tom De La Hunty. "Financiering is alles in deze sport. Geldschieters kijken vooral naar de prestaties. Maar je krijgt pas geld als je presteert. Dat is een lastige situatie."

'Huis kunnen betalen'

Daardoor lijkt Pyeongchang ver weg voor de Nederlandse bobbers. Ze doen er alles aan om de Winterspelen van 2018 dichterbij te brengen, maar dat is een loodzware opgave. "We moeten top-12 staan in de worldcupranking", vertelt De Bruin. "Dat is de zwaarste kwalificatie-eis die er ooit is geweest." 

Wellicht kan Bror van der Zijde uitkomst bieden. Hij is de snelste Nederlandse starter, maar komt nu uit voor Zwitserland. Met dat land kan hij als Nederlander echter niet naar de Spelen. En daar wil hij heel graag heen. "Maar het gaat om meer dan alleen de sport", bekent Van der Zijde. "Je hebt ook financiële ondersteuning nodig. Ik moet wel mijn huis kunnen betalen. Maar als alle zaken op orde zijn rond de Nederlandse slee, wil ik het graag proberen."