NOS Schaatsen

Nederlandse shorttrackers Knegt en De Laat zonder succes op 1.000 meter

Shorttrackers Sjinkie Knegt en Itzhalk de Laat staan na de 1.000 meter bij de Winterspelen in Peking nog met lege handen. Het tweetal slaagde er niet zich te plaatsen voor de olympische finale.

Voor Knegt zat de 1.000 meter, de afstand waarop hij acht jaar geleden olympisch brons veroverde, er na de kwartfinales op. In zijn race liep de ervaren Nederlander tegen twee straffen aan. Knegt hinderde eerst de Hongaar Sandor Shaolin Liu en vervolgens duwde hij de Chinees Li Wenjong richting de boarding.

In onderstaande video de reactie van Sjinkie Knegt na zijn diskwalificatie.

Knegt, die in 2019 zware brandwonden opliep bij het aansteken van een houtkachel en lang revalideerde, kon de wedstrijd niet naar zijn hand zetten. "Ik schakelde meteen over naar plan B, maar ook dat was niet goed genoeg. Ik had ook gewoon een hele zware kwartfinale, met vier toppers als tegenstanders."

Itzhak de Laat kwam in zijn race in de kwartfinale ten val, maar werd door de jury toegevoegd aan het deelnemersveld van de halve finales. De Nederlander lag in die race even op de tweede plaats, die hem naar de finale zou brengen, maar werd vervolgens afgetroefd. Hij finishte uiteindelijk als vierde.

Winst in B-finale voor De Laat

In de B-finale eindigde De Laat als eerste. Door een straf voor de Hongaarse favoriet Sandor Shaolin Liu in de A-finale schoof De Laat in de eindklassering op naar de vijfde plaats.

De olympische titel ging naar de Chinees Ren Ziwei, die zijn landgenoot Le Wenlong voorbleef. Het brons was voor de Hongaar Liu Shaoang, de broer van de in de finale bestrafte Sandor Shaolin Liu.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl