Irene Schouten tijdens de teampresentatie voor het nieuwe seizoen ANP
Beijing 2022

NOS Sport blikt vlak na de jaarwisseling vooruit op grote sportevenementen in 2022. Vandaag: schaatsster Irene Schouten en de Olympische Spelen in Peking.

Na vijf dagen schaatsen op het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen staat de naam van Irene Schouten fier bovenaan de plaatsingslijst. Niet verrassend, de 29-jarige schaatsster wordt gezien als dé favoriet voor olympisch goud op de lange afstanden en de massastart.

Schouten excelleert dit seizoen op de 3.000 en 5.000 meter, verbetert baanrecords en Nederlandse records. Over een maand maakt ze vier keer kans (ook op de massastart en ploegenachtervolging) op een gouden olympische medaille in Peking.

"Vier jaar geleden ging ik echt ten onder aan de druk", vertelt Schouten over de massastart in Pyeongchang, waar ze in 2018 brons pakte. "Nu totaal niet. Op het OKT heb ik de tickets binnengehaald die ik echt wilde. Ik deed wat ik moest doen en dat geeft een goed gevoel."

Bekijk hieronder een uitgebreid interview met Irene Schouten, waarin ze vooruitblikt op de Spelen in Peking.

Alles is mogelijk voor Schouten in Peking, maar hardop dromen doet ze niet

Wat is er in die vier jaar dan veranderd, waardoor het zowel vorig jaar als dit seizoen uitstekend gaat met de schaatsster die de afgelopen jaren vooral uitblonk op de marathons en op de massastart? "Ik ben sterker in mijn hoofd. Als iemand knetterhard rijdt in de rit voor mij, moet ik daarmee omgaan. Dat leer je eigenlijk alleen door het te ervaren."

"Ik heb gewoon écht een hekel aan verliezen. Dat is het. Soms denk ik: had ik dat gevoel maar niet, maar uiteindelijk maakt het mij wel beter."

Zelf aan de slag

Schouten praatte de afgelopen jaren veel met een mentale coach. "Ik moest zelf heel veel praten en dat vind ik niet leuk. Het liefst had ik dat die coach zei: 'je moet dit doen en dan is het klaar'. Maar, je moet er zelf mee aan de slag. Dingen uitproberen bij wedstrijden bijvoorbeeld."

"Ik onderschatte mezelf altijd. Dan reed ik in trainingen wel een hoog niveau, maar in mijn hoofd dacht ik altijd: de anderen zijn beter. Heel raar en dat moest er echt uit. Als je het dan in wedstrijden laat zien, krijg je ook vertrouwen. Dat is echt een proces."

Ik kan op de Spelen heel goed zijn. Maar als iemand anders toch beter is, heb ik niet meteen een vreselijk seizoen gehad.

Irene Schouten over haar kansen in Peking

Vier gouden olympische medailles in Peking is een heel realistisch scenario. "De Spelen worden vooral door de media heel groot gemaakt. Je rijdt tegen de beste schaatssters van de wereld, maar dat doe ik op een WK ook. Dus dan ben je ook de beste van de wereld als je wint."

Daarom kijkt Schouten ook met gemengde gevoelens naar het olympisch toernooi. "Het is gewoon niet te vergelijken met andere wedstrijden. Dat gevoel, die druk. Ik zou nu wel willen weten wat ik zou voelen voor mijn race in Peking, zodat ik er nu al mee aan de slag kan gaan. Dat gevoel kun je gewoon niet opwekken."

Irene Schouten met de Nederlandse vlag op de NK afstanden ANP

De wereldkampioene op de vijf kilometer weet nog niet goed wat ze op de Spelen van zichzelf mag verwachten. "Er is van alles mogelijk. Ik moet zorgen dat ik daar in mijn allerbeste vorm ooit ben en dan zo goed mogelijk schaatsen. Uiteindelijk hoop ik daar heel blij en juichend te staan na die week."

"Natuurlijk wil ik op de Spelen mijn beste race ooit rijden, daar ga ik voor. Alleen heb ik ook bedacht dat ik wel wil genieten van wat ik nu al heb behaald. Dat was dit seizoen echt goed en daar mag ik trots op zijn. Ik kan op de Spelen heel goed zijn. Maar als iemand anders toch beter is, heb ik niet meteen een vreselijk seizoen gehad."

STER reclame