liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Spiderman bestaat écht niet

Als Spiderman echt zou bestaan, zou hij handen van meer dan een meter en voeten van meer dan 30 meter moeten hebben om te kunnen blijven plakken aan gebouwen. Dat concluderen onderzoekers van de Cambridge University nadat ze 225 klimmende dieren (denk aan insecten, spinnen en hagedissen) hebben bekeken.

De gekko is het grootste dier dat zichzelf kan dragen. Uit het onderzoek blijkt dat het voor grotere dieren onmogelijk is om zichzelf nog te kunnen dragen. "Als een mens een muur zou willen opklimmen als een gekko, hebben we plakkende voeten in maat 145 nodig", zegt de onderzoeker tegen de Telegraph.

Hoe groter het dier, hoe meer plakoppervlak nodig is. Maar dat is juist het probleem: het lichaamsoppervlak wordt in verhouding kleiner naarmate een dier groter is.

Schaatskoorts stijgt in Nederland

Nu het een aantal dagen gevroren heeft, stijgt de schaatskoorts. De traditionele vraag is elke keer weer: wie organiseert als eerste een natuurmarathon? De ijsverenigingen uit Veenoord en Arnhem zijn vandaag afgevallen, Haaksbergen en Noordlaren zijn nog in de race. De KNSB gaat morgen langs beide banen om het ijs te keuren en komt dan uiterlijk 10.00 uur met een oordeel.

Eerste schaatsers op natuurijs

Grimmig anti-asielzoekersprotest in Heesch

Demonstranten in Heesch

In Heesch probeert de mobiele eenheid het plein voor het gemeentehuis te ontruimen. Agenten worden bekogeld door tientallen demonstranten die tegen de komst van een asielzoekerscentrum zijn en er wordt vuurwerk afgestoken.

De gemeente wil maximaal 500 vluchtelingen opvangen in een nieuw azc in Heesch, voor maximaal 10 jaar. De plannen stuitten meteen op veel verzet.

'40 White Actors In 2 Years And No Flava At All'

Filmregisseur Spike Lee (onder meer bekend van Inside Man en 25th Hour) komt niet naar de uitreiking van de Oscars, omdat voor het tweede jaar op rij alle genomineerden blank zijn.

But, How Is It Possible For The 2nd Consecutive Year All 20 Contenders Under The Actor Category Are White? And Let's Not Even Get Into The Other Branches. 40 White Actors In 2 Years And No Flava At All. We Can't Act?! WTF!!"

Spike Lee op Instagram

Spike Lee kreeg afgelopen november nog een ere-Oscar. Jada Pinkett Smith, de vrouw van Will Smith, kondigde al eerder aan de Oscars te boycotten.

Eerste verdachte voor aanrandingen Keulen opgepakt

Nadat de massa-aanranding bekend was geworden, waren er allerlei demonstraties in Keulen

In Keulen is een eerste verdachte opgepakt voor de massa-aanrandingen met Oud en Nieuw. Het is een 25-jarige Algerijn, die in een vluchtelingenopvang bij Keulen woont. Hij had de telefoon van een van de slachtoffers bij zich.

Er zaten al acht mannen vast op verdenking van diefstal tijdens Oud en Nieuw. De man die nu is opgepakt, is de eerste die ook wordt verdacht van aanranding. Het is erg lastig om de daders te identificeren, zegt correspondent Judith van de Hulsbeek: "Die videobeelden waren vaak niet goed genoeg. En slachtoffers vinden het vaak ook moeilijk om daders aan te wijzen, omdat het er te veel tegelijkertijd waren".

Er zijn in totaal nu 21 verdachten in beeld.

Consumentenbond eist betere Android-updates van Samsung

Samsung moet telefoons langer van nieuwe Android-versies en beveiligingsupdates voorzien dan nu gebeurt. Daarnaast moet de smartphonemaker duidelijker zijn over zijn updatebeleid. Dat staat in een kort geding van de Consumentenbond die de NOS heeft ingezien. Op het moment liggen er telefoons in de winkel, zoals de Galaxy S3 waarvoor Samsung geen updates meer uitbrengt.

Duurste penthouse van Nederland verkocht

Het grootste en duurste penthouse van Nederland is verkocht. De Amsterdamse horeca-ondernemer Won Yip kocht het appartement in het nieuwe gebouw Pontsteiger, dat nog gebouwd moet worden aan het IJ in Amsterdam. De precieze prijs is niet bekendgemaakt, maar Yip betaalde ongeveer 16 miljoen euro voor zijn nieuwe stulpje.

  • Christie's International Real Estate
    Animatie van het penthouse aan het IJ in Amsterdam
  • Christie's International Real Estate
    Animatie van het penthouse aan het IJ in Amsterdam
  • Christie's International Real Estate
    Animatie van het penthouse aan het IJ in Amsterdam

Steeds meer medicijnen niet te krijgen

Steeds meer medicijnen zijn niet te krijgen in apotheken, zegt apothekersorganisatie KNMP. Dat komt doordat er productieproblemen zijn of dat bijvoorbeeld de vraag opeens erg omhoog gaat. Nederland is voor farmaceuten daarnaast niet echt een interessante markt, waardoor ze ook om economische reden medicijnen niet willen leveren.

Vorige week werd bekend dat schildklierpatiënten die het middel Thyrax gebruiken tijdelijk moeten overstappen op een ander medicijn, omdat de Thyrax Duotab-tabletten die ze gebruiken op raken. De producent is verhuisd en heeft de voorraad niet op orde.

Pakistani kunnen weer YouTuben

Inwoners van Pakistan kunnen weer filmpjes op YouTube kijken, meldt de Khaleej Times. Sinds 2012 is YouTube in het hele land geblokkeerd; aanleiding was de film Innocence of Muslims die op het kanaal stond. De anti-islamitische film riep wereldwijd woedende reacties op en leidde ook in Pakistan tot grote protesten.

Speciaal voor landen als Pakistan heeft Google nu een locatiegebonden versie van YouTube ontwikkeld. De Pakistaanse overheid kan bij Google verzoeken indienen om 'beledigende' video's te verwijderen.

WhatsApp vanaf nu gratis, behalve voor bedrijven

WhatsApp

WhatsApp schrapt zijn betaalde abonnement. In plaats daarvan wil het geld gaan verdienen aan het contact tussen gebruikers en bedrijven. Nieuwe gebruikers konden WhatsApp tot nu toe een jaar gratis gebruiken en moesten daarna 89 cent betalen.

Op een technologieconferentie in Duitsland zei WhatsApp-topman Jan Koum dat deze formule niet zo goed werkt. Voor sommigen is het jaarlijkse betalen van 89 cent een belemmering, omdat je hiervoor een creditcard moet hebben. Hij wil voorkomen dat mensen de dienst daardoor niet gebruiken.

'Acht tennissers verdacht van matchfixing'

De tenniswereld is in de ban van een matchfixing-schandaal. Volgens onder meer de BBC zijn de afgelopen tien jaar meerdere toptennissers omgekocht. Ze zouden expres wedstrijden hebben verloren in ruil voor tienduizenden euro's van gokkers. Om welke spelers het gaat is niet bekendgemaakt. Oud-prof-tennisser Richard Krajiceck vindt dat gek: "Ik vind dat erg makkelijk. Als je het echt zo zeker weet, noem dan gewoon namen".

Novak Djokovic kreeg wel geld aangeboden: in 2007 kreeg de Servische tennisser indirect 200.000 dollar (183.500 euro) aangeboden om een wedstrijd te manipuleren. Dat zegt hij tegen het Australische dagblad The Herald Sun.

Djokovic kreeg via via geld aangeboden

Backpacker vermist na duik van brug

Een Britse backpacker is vermist geraakt nadat hij van een brug in Brisbane, Australië was gesprongen. De man was samen met een paar vrienden uitgeweest en besloot een verfrissende duik te nemen. De Brit sprong als eerste in het water, kwam even boven en verdween daarna weer onder water. Sindsdien is de man vermist. Een zoektocht van de politie heeft tot nu toe niks opgeleverd.

De brug waar de Brit vanaf sprong

Gekkenhuis in Hoogwoud om speciale vogel

Een roodkeelnachtegaal zorgt voor een waar gekkenhuis in het Noord-Hollandse Hoogwoud. Afgelopen week dook het vogeltje daar op in een voortuin en veel vogelspotters willen dat vogeltje wel zien. Om het huis binnen te komen moet je nu zelfs entree betalen.

Gitaarspelen in de ruimte is best lastig

Gitaarspelen is op aarde soms al knap lastig, maar in de ruimte, zoals de Canadese astronaut Chris Hadfield hierboven doet, is het nog een stuk lastiger. Hoe dat komt? Zwaartekracht. Allemaal door zwaartekracht.

Boot in brand

Voor de kust van Nieuw-Zeeland is een toeristenboot in vlammen opgegaan. Alle zestig mensen aan boord konden zichzelf in veiligheid brengen.

De brand op het schip PeeJay brak uit op ongeveer een kilometer voor de kust bij de plaats Whakatane op het Noordereiland.

Game, set en matchfixing

De tenniswereld staat even op zijn kop. Want volgens de BBC en Buzzfeed hebben zestien top 50-spelers de afgelopen jaren wedstrijden gemanipuleerd. Ze zijn omgekocht door gokkers, zeggen klokkenluiders tegen de journalisten. Die hebben daarna 20.000 wedstrijden laten onderzoeken. De BBC wil niet zeggen om welke spelers het gaat. De tennissers zouden nooit zijn geschorst. Tennisbond ATP zegt op de hoogte te zijn van matchfixing in het tennis, maar zegt dat op kleine schaal gebeurt.

Bergbeklimmers omgekomen

In Schotland zijn twee bergbeklimmers omgekomen. Mogelijk zijn ze door een lawine gegrepen. Het heeft de afgelopen dagen flink gesneeuwd en daar was ook voor gewaarschuwd. De mannen werden gevonden door andere bergbeklimmers.

Vlucht gevaarlijk voor vrouwen

Vrouwelijke vluchtelingen krijgen tijdens hun reis naar Europa vaak te maken met geweld en seksuele intimidatie, zegt Amnesty International. Dat sprak veertig vrouwen en meisjes die allemaal de oversteek van Turkije naar Griekenland maakten en doorreisden naar West-Europa. Ze voelden zich vooral bedreigd in Hongarije, Kroatië en Griekenland. Daar lagen ze op slaapzalen met honderden mannen.

Ruimtebloem

Een Amerikaanse astronaut heeft voor voor het eerst een bloem tot bloei gebracht in het ruimtestation ISS. Dat gebeurde met behulp van led-lampen. Het kweken van de bloem is onderdeel van wetenschappelijk onderzoek van de NASA. Die zegt dat de bloem er niet zo mooi uitziet als op aarde.