NOS Op3 Binnenland Buitenland Aangepast

NOS op 3

Scroll je door het laatste nieuws.

Liveblog gesloten
 • Juwelenroof minder spectaculair

  De enorme juwelenroof in Londen, in het Paasweekend dit jaar, was een stuk minder spectaculair dan gedacht. De Londense politie had het eerder nog over een kraak die in Ocean's Eleven zou passen, maar nu de rechtszaak begonnen is, blijken de daders bejaarde amateurs.

  Zo kwam het brein achter de inbraak, Brian Reader, met de bus naar het bankgebouw en gebruikte hij zijn seniorenpas voor korting. Een handlanger van 67 moest tijdens het boren een paar keer insuline spuiten vanwege zijn suikerziekte, en een derde inbreker bleek bij zijn arrestatie incontinent en plaste in zijn broek. Toch wisten ze 20 miljoen aan goud, juwelen en cash buit te maken.

 • Verveel je je op zondagmiddag? Maak de kerstpuzzel van de AIVD

  Welk getal moet hierna komen?

  BANKIER, CODEREN, DAARUIT, HALSTER, LINTAAL, MEESTAL, PLATEER, SIRENEN, ?

  Wat volgde in 2015?

  RR(C), MS(L), HP(X), MVL(V), PM(I), ?

  En nog meer van dat soort vragen, in misschien wel de moeilijkste kerstpuzzel van Nederland: de codekraker van de AIVD. De codeerafdeling daar maakt 'm al jaren, en zet de puzzel sinds 2011 ook online. "Voor het oplossen van de meeste opgaven is geen wiskundige of cryptologische achtergrond nodig", zegt de AIVD bemoedigend. "Creativiteit, puzzel- en doorzettingsvermogen zijn hiervoor veel belangrijker."

  Vorig jaar stuurde een recordaantal van 400 mensen een oplossing in. De moeilijkste vraag werd toen maar door zeventien mensen goed beantwoord. 

 • Zeker 20 doden bij bomaanslag op kledingmarkt Pakistan

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Doden bij aanslag op markt Pakistan

  In Pakistan zijn twintig mensen omgekomen bij een bomaanslag op een markt. Er zouden meer dan vijftig mensen gewond geraakt zijn, vijftien van hen zijn in levensgevaar. 

  De aanslag was in Parachinar, dicht bij de grens met Afghanistan. De bom, volgens Pakistaanse media een tijdbom, ontplofte middenin een menigte marktgangers. Een aantal mensen werd vertrapt in de chaos die daarna ontstond. De aanslag is nog niet opgeëist. 

 • FC Utrecht wint van Ajax

  FC Utrecht heeft in de Galgenwaard gewonnen van Ajax: het werd 1-0. Yassin Ayoub schoot in de 87e minuut het enige geldige doelpunt binnen. Sébastien Haller, van FC Utrecht, leek de score na een half uur te openen, maar stond buitenspel dus werd de goal afgekeurd. 

  De nederlaag van de Amsterdammers kan gunstig zijn voor Feyenoord: als dat vanmiddag van FC Groningen wint, komt de ploeg in punten gelijk met koploper Ajax.

 • Facebook-kantoor in Hamburg bekogeld en beklad

  Gemaskerde actievoerders hebben gisteravond een kantoor van Facebook in Hamburg bekogeld met stenen en verf. Op een buitenmuur van het kantoor werd in grote letters 'Facebook dislike' gespoten. 

  Mogelijk heeft de actie te maken met een onderzoek naar extreem-rechtse berichten die via Facebook worden verspreid. Het Duitse OM onderzoekt of Facebook die berichten niet had moeten verwijderen.

  Onbekende actievoerders bekladden het kantoor van Facebook Duitsland in Hamburg met stenen en verf EPA
 • Steekpartij in café in Roosendaal

  Een man van 18 is vannacht in een café in Roosendaal in zijn nek gestoken. De steekpartij was in een kroeg op de Markt in de Brabantse stad. De man van 18 was er redelijk aan toe, zegt de politie. 

  De verdachten zijn twee mannen van 20 en 50 jaar oud. Waarom ze het slachtoffer zouden hebben gestoken, is nog niet duidelijk. De gewonde man is naar het ziekenhuis gebracht. Hij is niet in levensgevaar. 

 • Vrouw ziet auto met hetzelfde kenteken

  In de buurt van Tilburg zag een vrouw gisteren een auto rijden met precies hetzelfde kenteken als die van haarzelf. Dat verklaarde veel: ze had de afgelopen maanden een paar bekeuringen gekregen voor verkeersovertredingen die ze zelf niet had kunnen begaan. 

  Ze belde de politie, die de auto later leeg terugvond in Tilburg. De wagen was gestolen bij een woninginbraak in 2013, de politie heeft 'm in beslag genomen.

 • Chauffeur overleeft enorme balk door voorruit

  Een automobilist uit Californië heeft vrijdag ternauwernood een bizar ongeluk overleefd. Een enorme stalen balk doorboorde zijn voorruit, maar miste hem net. De man liep slechts een schrammetje op, zegt een woordvoerder van de brandweer. "Hij is aan de dood ontsnapt. Als hij iets meer naar rechts had gezeten, was hij gespietst geweest."

 • Klimaatakkoord bereikt in Parijs

  Alle deelnemers aan de klimaatonderhandelingen in Parijs hebben gisteravond ingestemd met het nieuwe klimaatakkoord. 200 deelnemende landen zijn het eens geworden over maatregelen om de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Hier vind je de hoofdpunten van het akkoord, dat ambitieus is, maar volgens milieu-organisaties gaat het nog niet ver genoeg. Desondanks gooiden wereldleiders letterlijk de handjes in de lucht

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Klimaatakkoord in Parijs aangenomen
 • Grote brand verwoest zwembad in Julianadorp

  Een grote brand heeft een zwembad in Julianadorp, bij Den Helder, verwoest. De brand brak vannacht uit, de brandweer heeft het gebouw gecontroleerd laten uitbranden. Er was niemand in het gebouw aanwezig. Wel is er veel rook vrijgekomen en de politie adviseert omwonenden om ramen en deuren nog dicht te houden. Hoe de brand heeft kunnen uitbreken is niet duidelijk.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Zwembad Julianadorp in de as gelegd
 • Tientallen agenten gewond bij rellen in Duitsland

  Bij rellen in de Duitse stad Leipzig zijn tientallen politieagenten gewond geraakt. Extreem-linkse demonstranten vielen de agenten aan en gooiden met stenen en vuurwerk. Zeker duizend demonstranten hadden zich verzameld om een manifestatie van rechtse organisaties in de stad te verstoren. Ze wierpen ook barricades op om neonazi's tegen te houden die door de stad wilden lopen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Demonstratie in Leipzig loopt uit de hand
 • Zeker vier vrouwen in Saudische gemeenteraden gekozen

   Zeker vier Saudische vrouwen hebben gemeenteraadszetels gewonnen bij de historische verkiezingen van gisteren. De voor moslims heilige stad Mekka krijgt voor het eerst een vrouw in de gemeenteraad, net als in de steden Tabouk en Ihsaa. Het was de eerste keer dat vrouwen mochten stemmen en zich verkiesbaar mochten stellen. In totaal hadden zich 978 vrouwen kandidaat gesteld voor een zetel, samen met 6000 mannelijke kandidaten. 

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Op campagne met vrouwelijke kandidaat in Saudi-Arabië
 • AzG: dodental in ziekenhuis Kunduz hoger dan gedacht

  Bij het Amerikaanse bombardement op een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Afghanistan zijn meer mensen omgekomen dan tot nu toe werd gedacht. Officieel stond het dodental op dertig, maar in een verklaring zegt de organisatie dat er zeker 42 doden om het leven kwamen. Uit gesprekken met medewerkers en nabestaanden bleek dat er meer mensen in het ziekenhuis waren dan eerder werd aangenomen. 

  Het precieze aantal is nu pas achterhaald omdat veel dossiers in het ziekenhuis verwoest waren. Onder de doden zijn 14 medewerkers van Artsen zonder Grenzen, 24 patiënten en 4 familieleden van patiënten. 

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Amerikaans bombardement op AzG-kliniek was vergissing