liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Youp van 't Hek onwel op podium

Cabaratier Youp van 't Hek is onwel geworden tijdens een voorstelling in Papendrecht. Na tien minuten moest hij zijn show 'Licht' in theater De Willem onderbreken, meldt het AD. Volgens twee artsen is het niet ernstig gesteld met Van 't Hek, maar was hij 'echt te beroerd om te spelen'. De voorstelling wordt op een ander moment ingehaald.

Correspondents' Dinner ook in Nederland

Er komt in Nederland, in navolging van de VS, een Correspondents' Dinner. In Washington geldt het als een hoogtepunt in het parlementaire jaar en nu moet Mark Rutte dat ook waar gaan maken bij ons. In de VS is het de traditie dat de president een vaak hilarische toespraak houdt waarin hij pers, politiek of zichzelf op de hak neemt.

President Obama tijdens het Correspondents' Dinner van 2014

Het wordt georganiseerd door de redactie van College Tour en de NTR.

Zo gaat de Tweede Kamer er vijf jaar uit zien

De blauwe Kamerzetels en houtkleurige banken uit de Tweede Kamer kunnen gewoon meeverhuizen naar het tijdelijke onderkomen in het huidige ministerie van Buitenlandse Zaken. En zo gaat het er zo'n beetje uitzien:

  • Collage by Powerhouse Company
    Tijdelijke Tweede Kamer in Ministerie van Buitenlandse Zaken
  • Collage by Powerhouse Company
    Tijdelijke Tweede Kamer in Ministerie van Buitenlandse Zaken
  • Foto by Powerhouse Company
    Huidige situatie Van Kleffenzaal
  • Collage by Powerhouse Company
    Tijdelijke Eerste Kamer in Ministerie van Buitenlandse Zaken

Politie rukt uit voor toneelstuk

De politie is vanavond in Arnhem uitgerukt voor een toneelstuk, meldt De Gelderlander. Er kwam een melding binnen over een ruzie, waarbij iemand een pistool tegen z'n hoofd gedrukt kreeg. Het bleek te gaan om een film van twee studenten van de Kunstacademie.

Agenten trokken met kogelwerende vesten naar het huis waar de opnames plaatsvonden. De mannen moest bij de inval van de politie op hun knieën zitten met hun handen omhoog. Op tafel werd een neppistool en draaiende camera ontdekt.

Het gevonden neppistool

Avondje Europa League

Napoli en Legia Warschau voetballen vanavond tegen elkaar in de Europa League. Maar van te voren werd er flink gereld tussen de supportersgroepen van beide ploegen. En dit is de oogst:

Bij de rellen raakten negen mensen gewond, zeven supporters werden gearresteerd.

'Flexwet werkt niet'

De wet over flexibele contracten heeft een tegengesteld effect. Hij moet ervoor zorgen dat er minder flexwerkers en meer werknemers in vaste dienst komen. Maar uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat werkgevers juist minder vaste contracten uitdelen. Ook verzinnen werkgevers constructies om de wet te omzeilen.

'Weet u dat u na twee jaar weer op straat staat?'

Ferry Kuhlman heeft de leukste naam

Ferry Kuhlman heeft de mooiste en grappigste naam van 2015. Tenminste, dat vinden de luisteraars van de Coen en Sander Show op Radio 538. Bij de verkiezing van de Faamnaam van 2015 eindigden Han Burger en Indy Broekman op de tweede en derde plek. Andere genomineerden waren Ka Ching (je-weet-wel, die caissière van de Albert Heijn), Roy Bos en Vogel Kooi.

Amsterdam bouwt recordaantal woningen

Een luchtfoto van IJburg, een grote nieuwbouwlocatie bij Amsterdam

Amsterdam is dit jaar begonnen met de bouw van ruim 8000 nieuwe woningen. Dat is het hoogste aantal in twintig jaar tijd. Het gaat om nieuwbouwwoningen, maar ook om bijvoorbeeld leegstaande kantoorpanden die zijn omgebouwd.
Er willen steeds meer mensen in de hoofdstad wonen en projectontwikkelaars spelen daarop in. Het cijfer is fors hoger dan dat in andere grote steden. Zo komen er in Utrecht dit jaar 2311 nieuwe woningen bij. In Rotterdam ligt dat aantal nog iets lager.

Ajax ruilt Amsterdam in voor Utrecht

Voortaan geen Amsterdams merk meer

Na 95 jaar verhuist Ajax van Amsterdam naar Utrecht. De brandblusserfabrikant, die historisch nauw verwant is aan de Amsterdamse voetbalclub, maakt plaats voor woningbouw, meldt Het Parool.

Twente-directeur trekt het niet meer

FC Twente-directeur Gerald van den Belt is oververmoeidheid en kan daarom zeker twee weken niet meer werken. Een slechte timing, want daarom kan hij niet aanwezig zijn bij de belangrijke vergadering met de licentiecommissie met de KNVB over het omstreden contract met investeringsmaatschappij Doyen. "Het is even niet anders", zegt Van den Belt tegen Tubantia.

Gerard van den Belt heeft het zwaar tijdens een persconferentie

Celstraffen tot zes jaar in jihadproces

Bezoekers bij de rechtbank voor de uitspraak in het Jihadproces

In het grote jihadproces is de hoofdverdachte Azzedine C. (33) alias Abou Moussa veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Ook Hatim R. (26) en Anis. Z. (24) werden bij verstek tot zes jaar cel veroordeeld. Zij vechten waarschijnlijk nog in Syrië.

De Haagse jihadverdachten vormden een organisatie met een terroristisch oogmerk, oordeelt de rechtbank. Azzedine C., Rudolph H. en Soufiane Z waren de sleutelfiguren in die organisatie.

Inwoners Didam gewekt door kerstmuziek

'Stille nacht, heilige nacht' gold vanochtend niet in Didam. Door een foutje ging een muziekinstallatie iets eerder aan dan de bedoeling was: vanaf 04.00 uur schalde luide kerstmuziek door het centrum. Het plaatselijke ondernemersfonds had een automatische tijdschakelaar op de verkeerde tijd laten staan, schrijft Omroep Gelderland.

2,5 jaar cel voor ex-Rochdale-topman Möllenkamp

De oud-directeur van woningcorporatie Rochdale, Hubert Möllenkamp, moet de gevangenis in. Hij is onder meer schuldig bevonden aan omkoping, verduistering, oplichting van zijn werkgever, belastingfraude, meineed en witwassen. Hij krijgt daar 2,5 jaar cel voor. Möllenkamp werd, met zijn Maserati van de zaak, het symbool van alles wat er mis was in de corporatiesector.

Met virtual reality naar Noord-Korea

Een kijkje nemen in Noord-Korea: da's niet voor veel mensen weggelegd. Maar dankzij ABC News kun je nu een glimp opvangen van het leven in het land en zelfs een militaire mars meemaken ter ere van het 70-jarig bestaan van de Arbeiderspartij.

Een militaire parade in Noord-Korea

Eerste reageerbuispuppy's ooit geboren

In de Verenigde Staten zijn voor het eerst reageerbuispuppy's geboren. Na een ivf-behandeling kwamen de zeven gezonde puppy's ter wereld. Al sinds de jaren zeventig probeerden onderzoekers op die manier honden te verwekken, maar het bleek moeilijker dan bij mensen. Met de nieuwe methode kunnen zeldzame hondenrassen makkelijker gefokt worden en zou men erfelijke ziektes beter kunnen voorkomen.

De reageerbuispuppy's

Maseratiman in de cel?

Vandaag hoort de oud-directeur van woningcorporatie Rochdale of hij de gevangenis in moet. Oud-directeur Möllenkamp werd, met een Maserati als dienstauto, het symbool van alles wat er mis was in de corporatiesector. Justitie wil dat Möllenkamp drie jaar cel krijgt. Hij wordt verdacht van liegen tegen de rechter, belastingfraude, zou steekpenningen hebben aangenomen en hebben gesjoemeld met declaraties.

De voormalig bestuursvoorzitter Hubert Möllenkamp wordt verdacht van fraude en het aannemen van steekpenningen

Explosie in Rotterdam

Een deel van een huis in Rotterdam-Crooswijk is verwoest door een explosie. Dat huis ligt op de eerste verdieping van een gebouw, waarvan een groot deel van de gevel is weggeblazen. Niemand zou gewond zijn geraakt. Over de oorzaak van de explosie is ook nog niets bekend.

Heb jij bedorven schimmelcrème in de kast?

Mensen die wel eens hoestdrank, neusspray en anti-schimmelcreme gebruiken lopen het risico dat ze bedorven spul in huis hebben. Op meer dan de helft van deze middelen staat namelijk niet hoe lang ze goed blijven na de eerste opening. Dat heeft de Consumentenbond uitgezocht. Het is wel verplicht om dat duidelijk op het etiket te zetten.

Minder smog

Er is minder smog in Peking. De maatregelen lijken te werken. Volgens de overheid is de vervuiling 30 procent minder dan eergisteren, toen code rood inging. Daardoor moesten scholen dicht, draaien fabrieken een tandje minder en mogen veel auto's de weg niet op. Het is niet bekend of de maatregelen nog van kracht blijven.

De smog was gisteren nog zo hevig dat scholen dicht moesten en minder auto's de weg op mochten.

Nog meer fietsfilmpjes in de maak

Grote fietsverhuurders in Amsterdam hebben kritiek op het nieuwe fiets-introductiefilmpje voor toeristen met presentator Maxim Hartman erin.

Bike Instructor

Er zitten te veel grappen in, zeggen ze tegen AT5. Het is veel te jolig, langdradig, onvolledig en ze missen scenes over fietsen op de stoep, parkeren en verkeersborden. De gemeente Amsterdam zegt dat die kritiek wel klopt en er wat laat is overlegd met de verhuurders. Daarom zijn er extra scenes opgenomen over verkeersregels.