liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Wordt een fractievoorzitter vervolgd voor het lekken van staatsgeheimen?

Daarover moet de Tweede Kamer gaan beslissen. Het OM heeft onderzoek gedaan naar lekken uit de 'commissie stiekem', waarin geheime informatie wordt besproken van de inlichtingendiensten. Die staatsgeheimen werden gelekt naar een journalist van het NRC, een ambtsmisdrijf.

Het OM heeft een aantal fractievoorzitters verhoord en geeft het onderzoek nu terug. Volgens de grondwet kan alleen de regering of het parlement beslissen of een Tweede Kamerlid wordt vervolgd voor lekken.

Zweden voert weer grenscontroles in

Zweden gaat grenscontroles invoeren om de vluchtelingenstroom onder controle te krijgen. Volgens de immigratiedienst van Zweden is de situatie zo alarmerend dat de maatregel noodzakelijk is: sinds september zijn 80.000 asielzoekers naar Zweden gereisd. Morgen besluit de regering er over, de maatregel zou dan om twaalf uur al in moeten gaan.

Vluchteling klaagt omroep PowNed aan

Een Syrische asielzoeker klaagt Powned aan om een rectificatie te eisen van de omroep. Volgens hem is hij onder valse voorwendselen geïnterviewd, zijn de opnames verknipt en zijn uitlatingen uit hun verband getrokken. De verslaggeefster gaf zich uit voor student of wetenschapper en de opnames zouden alleen voor studiedoeleinden worden gebruikt. Na de uitzending verschenen tijdens demonstraties en in tv-uitzendingen teksten als 'Een vluchteling met volle zak, pakt jouw dochter met groot gemak'.

Alanis Morissette maakt een update van 'Ironic'

Het nummer Ironic van Alanis Morissette is al twintig jaar oud, dus vond ze het tijd voor een nieuwe versie. In The Late Show zingt ze de nieuwe versie, speciaal gemaakt voor het social media-tijdperk.

Oud-Europarlementariër PVV verdacht van ontucht

Een oud-Europarlementariër van de PVV wordt er van verdacht dat hij meisjes omgekocht heeft in ruil voor seks. Hij zou zeker drie meisjes van vijftien tot zestien jaar oud geld en cocaïne hebben geboden en zijn status misbruiken. Over twee weken moet hij voor de rechter verschijnen.

Daniël van der S. zat van juli 2009 tot juli 2014 in het Europees Parlement: tot 2011 voor de PVV, later als onafhankelijk lid. Hij gaf zijn zetel bij de PVV op omdat hij met alcohol op een aanrijding had veroorzaakt.

Daniël van der S.

Amsterdamse studenten kraken ruimte in pand UvA

Een groep studenten heeft een ruimte gekraakt in een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De ruimte in het gebouw aan de Oude Turfmarkt in het centrum staat al een tijd leeg. De krakers zijn van dezelfde groepering die dit jaar het Maagdenhuis bezette. De studenten willen de ruimte gaan gebruiken voor vergaderingen en bijeenkomsten over nieuwe acties.

Het gekraakte gebouw aan de Oude Turfmarkt in Amsterdam

Gevaarlijke bijtschildpad in Haarlemmermeer

In een vijver in Vijfhuizen, in de gemeente Haarlemmermeer, zit een gevaarlijke bijtschildpad. Dat zegt Rob Dumont, van een reptielenopvang, tegen RTV Noord-Holland. Drie mensen zouden het dier al gezien hebben. Een bijtschildpad is zo'n 50 tot 60 centimeter groot, en is absoluut geen lieverdje, volgens Dumont. "Ze bijten makkelijk een kinderpols door. Het is niet de vraag of, maar wanneer iemand aangevallen wordt."

Wie het beest signaleert, wordt verzocht direct de reptielenopvang bellen (0624227225), zodat het gevangen kan worden.

Er zijn er drie jarig, hoera

In januari 2016 is het feest bij de NOS: het NOS Journaal bestaat dan 60 jaar, Met het Oog op Morgen viert zijn 40e verjaardag en het Jeugdjournaal is dan al 35 jaar op tv. Dat wordt gevierd met allerlei speciale jubileumuitzendingen op radio en televisie en daarnaast organiseert de NOS twee evenementen.

Het NOS Journaal bestaat in januari 60 jaar

Ophef over foto advocatenkantoor

De foto van Van Essen advocaten

Een foto op de website van advocatenkantoor Van Essen advocaten heeft voor veel discussie gezorgd op twitter. Advocatenwebsite Advocatie publiceerde de foto onder de kop 'Marketingvraagje: advocatenkantoor of escortservice?'. Niet handig: ze werden overspoeld met negatieve reacties.

Onschuldige tieners onder schot gehouden door politie

Vier jongens uit Volendam zijn gisteravond aangehouden door de politie en onder schot gehouden. "Er werd geroepen dat ze bij een verdachte beweging zouden gaan schieten", zegt de 17-jarige Mike Snoek tegen RTV Noord-Holland. "Via een megafoon werd geschreeuwd dat we de autosleutel naar buiten moesten gooien en onze armen omhoog moesten doen. Er werden wel tien wapens op ons gericht."

Een ouder echtpaar had schoten gehoord en de politie gebeld. De politie dacht dat de vier jongens er iets mee te maken hadden en hield ze aan. De jongens zeggen dat ze gewoon rondjes aan het rijden waren.

Kijk naar Shia LaBeouf terwijl Shia LaBeouf kijkt naar alle films van Shia LaBeouf

Shia LaBeouf is bezig met een project waarbij hij 72 uur lang naar zijn eigen films kijkt. Zijn fans kunnen kijken hoe hij naar zichzelf kijkt, want hij livestreamt het project. Volgens The Guardian kijken de initiatiefnemers het meest uit naar de reactie van de acteur als hij Nymphomaniac kijkt, een pikante thriller.

Publiek kan gratis de zaal in om de films met LaBeouf te bekijken, in het Angelika Film Centrum in New York.

Uitgebrande auto bovenop Duitse berg raadsel voor politie

Een groot mysterie voor de Duitse politie: bovenop een berg in Zuid-Duitsland is een uitgebrand autowrak gevonden, meldt de Duitse krant Die Welt. De plek is 1400 meter hoog en staat bekend als heel moeilijk te bereiken. De politie vindt het onwaarschijnlijk dat de auto, een Smart, zelf boven heeft kunnen komen. Er is een smal pad, maar gedeeltelijk verhard en met veel kuilen.

De nummerplaten van de auto zijn begin deze maand gestolen, daarom denkt de politie dat de auto is gebruikt voor criminele activiteiten.

Politie publiceert beelden van 'meisjesmepper'

De politie in Leidsche Rijn heeft videobeelden openbaar gemaakt van de 'meisjesmepper', meldt RTV Utrecht. Op 4 juli werd een meisje van 14 belaagd door een groep van dertig tot veertig jongens. Ze werd hard in haar gezicht geslagen door een van de jongens. De politie hoopt door middel van de beelden die jongen te vinden.

De 'meisjesmepper'

Eigen wietmerk voor Snoop Dogg

Rapper Snoop Dogg heeft zijn eigen lijn van cannabisproducten gelanceerd: Leafs by Snoop. Onder die naam verkoopt hij acht soorten wiet, waaronder speciale wiet voor spacecake, chocola met wiet en snoepjes met THC.

Wiet roken en telen is in de VS alleen legaal in de staten Colorado, Alaska, Oregon en Washington. Aangezien Snoop Dogg daar niet woont, is een bedrijf uit Colorado op papier de eigenaar. Zij telen ook de wiet en maken de snoepjes.

Sinterklaasjournaal jaagt kinderen angst aan

Veel kinderen zijn gisteravond na het zien van het Sinterklaasjournaal bang naar bed gegaan. In het programma werd gesproken over geesten en over de 'witte wieven' bij Meppel, de aankomstplaats van de landelijke intocht van Sint-Nicolaas dit jaar.

Op Twitter reageren vooral ouders ongerust.

Man bijt hond gaat verder op internet

Man bijt hond gaat verder op internet. Het comité Red Man bijt hond heeft het streefbedrag van 99.000 euro bij elkaar voor een doorstart. Het geld is via crowdfunding binnen anderhalve maand verzameld.

Bij het initiatief zijn ook voormalig samenstellers en verslaggevers van het programma betrokken. Een deel van de vroegere makers zal ook gaan meewerken aan het programma.

Man Bijt Hond bestaat sinds 1999

Trump wordt uitgejouwd tijdens Republikeinen-debat

Dat hadden we nog niet eerder gezien, boegeroep voor de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Tot twee keer toe gisteravond tijdens het Republikeinen-debat in Milwaukee. De eerste keer toen hij zijn immigratiestandpunt verdedigde met zijn bekende stokpaardje dat hij van niemand iets hoeft aan te nemen omdat hij miljardenbedrijven heeft opgebouwd. De tweede keer toen hij de enige vrouwelijke tegenstrever Carly Fiorina nogal onbeleefd onderbrak.

Dat zie je hier:

Uitvaart veteraan druk bezocht na Facebook-oproep

Even leek het of maar vier mensen naar de uitvaart van oorlogsveteraan Tom Bryan zouden komen. Maar na een oproep van zijn neef zijn gisteren honderden mensen naar de crematie in het Britse Stockport gegaan.

Neef Tony Budgett dacht dat alleen hijzelf, zijn vrouw en hun twee kinderen zouden komen, omdat de rest van de familie is overleden. Budgett deed daarom een oproep op Facebook. Hij vond dat zijn oom van 92 het had verdiend dat er veel meer mensen bij zijn uitvaart aanwezig zouden zijn.

Uitvaart druk bezocht na oproep via social media

Militairen oefenen in Burgers Zoo

Twintig militaire verpleegkundigen trainen vanavond op een bijzondere plek. De landmacht houdt een militaire oefening tussen de wilde dieren in Burgers Zoo in Arnhem. Op die manier kunnen ze wennen aan een tropisch klimaat.

Ze zitten in de bush, waar het warm en vochtig is. De krokodillen blijven opgesloten, de vogelspinnen lopen wel nog rond, laat een woordvoerder weten in het NOS Radio 1 Journaal. Ze blijven ook slapen, maar moeten vanaf elf uur wel stil zijn.