liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Parachutist verongelukt in Teuge

De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeluk

Bij vliegveld Teuge in Gelderland is een man omgekomen bij een parachutesprong. Het is nog onduidelijk wat er is misgegaan. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeluk.

Volgens Omroep Gelderland was de parachutist een leerling, wiens parachute niet openging. Hij moest daardoor zijn noodparachute gebruiken, maar kwam alsnog om door de harde landing die hij maakte.

Duitse zeiler ziek door olympisch water

Erik Heil en Thomas Ploessel in actie tijdens een wedstrijd in de tweemans zwaardboot

In Rio de Janeiro is een jaar voor de Olympische Spelen een zeiler bij een testwedstrijd ziek geworden van het vervuilde water. De Duitse zeiler Erik Heil liet op zijn blog weten dat hij na afloop van de Rio Regatta eerder deze maand niet lekker werd en naar het ziekenhuis is gegaan.

Het Olympisch water in Rio is al langere tijd onderwerp van gesprek. De internationale zeilfederatie eiste vorige week nog dat de kwaliteit van het water verbeterd moet worden in aanloop naar de Spelen.

Nieuwe campagne voor jonge xtc-gebruikers

Nieuwe campagne SIRE

SIRE begint een nieuwe campagne voor jonge xtc-gebruikers. Met de slogan 'Weet jij wat je slikt?', wil de stichting jongeren waarschuwen voor de risico's van xtc: "Er zijn veel misverstanden over xtc-gebruik, wij onderscheiden feiten van fabels," zegt directeur Lucy van der Helm.

Die feiten heeft SIRE op een speciale website gezet. Volgens de stichting is de campagne hard nodig, omdat veel jongeren te weinig weten over xtc.

Van koning tot Sedoc: #DafneSchippers is trending

Dafne Schippers wordt overspoeld met felicitaties. Koning Willem Alexander twitterde:

De burgemeester van Utrecht smste, en premier Rutte zei het gewoon in een microfoon. Gregory Sedoc maakte het wel heel bont. Hij was als analist in de studio en de video waarin hij Schippers naar de overwinning schreeuwt werd ook trending topic.

Sedoc uit z'n dak bij wereldtitel Schippers

Dafne Schippers schreef geschiedenis door als eerste Nederlandse vrouw goud te winnen op een WK atletiek. Eerder deze week behaalde ze al zilver op de 100 meter.

3D-foto's om historische gebouwen na te bouwen

IS-strijders voor de oude tempel in de Syrische stad Palmyra

Archeologen van Harvard en Oxford gaan in het Midden-Oosten duizenden 3D-camera's uitdelen. Inwoners kunnen dan 3D-foto's van historische gebouwen in landen als Syrië en Irak maken. Mocht IS weer monumenten vernielen, dan kunnen archeologen aan de hand van de foto's de gebouwen weer opbouwen.

Het is een race tegen de klok", zegt een van de initiatiefnemers van het project, Roger Michel. "Maar digitale archeologie is volgens ons de beste optie om de monumenten te redden."

Noodtoestand Florida om naderende tropsiche storm

In de Amerikaanse staat Florida is de noodtoestand afgekondigd vanwege de naderende tropische storm Erika. Die komt waarschijnlijk na het weekend aan land. In Puerto Rico kwamen vier mensen om het leven door Erika. En op het Caribische eiland Dominica heeft de tropische storm verwoestende overstromingen en modderstromen veroorzaakt. Zo'n twintig mensen worden daar vermist.

VN: Zwarte Piet moet anders

De Nederlandse regering moet Zwarte Piet veranderen, staat in het VN-rapport over rassendiscriminatie. Maar het kabinet vindt niet dat het de taak van de regering is om het Sinterklaasfeest te veranderen. Dat doen de mensen zelf wel, zegt vice-premier Asscher.

Ook premier Rutte vindt Zwarte Piet geen staatsaangelegenheid. "Hoed je voor een land waar de staat bepaalt hoe een volksfeest eruit ziet. Dat lijkt me echt iets voor het volk", zei hij vanmiddag. Het rapport van de VN is niet bindend, dus het kabinet kan de aanbevelingen over Zwarte Piet ook naast zich neerleggen.

Rutte: maakt mij niet uit hoe ventje Zwarte Piet eruit ziet

Dit is de loting voor de Europa League

Jablonec-Ajax en AZ-Astra

Ajax gaat het zwaar krijgen in de Europa League. De ploeg zit in de poule bij het Schotse Celtic, het Turkse Fehnerbahce van Robin van Persie en het Noorse Molde.

AZ heeft een wat makkelijkere poule, met alleen Atletic de Bilbao als grote club. FC Groningen treft onder meer Olympique Marseille en het Portugese Braga.

Onderzoeken in de psychologie niet zo betrouwbaar

Opnieuw een tikje voor wetenschappers die psychologisch onderzoek doen. Onderzoekers keken hoeveel psychologische experimenten bij herhaling hetzelde resultaat opleveren - een belangrijk criterium voor een betrouwbaar onderzoek. De resultaten waren schrikbarend: slechts 36 procent van de studies is betrouwbaar, publiceerden de onderzoekers in het vaklbad Science. De rest van de onderzoeken had bij herhaling een ander resultaat.

Chauffeur vrachtwagen Oostenrijk opgepakt

Voorbereidingen om de vrachtwagen in Oostenrijk weg te slepen

De chauffeur van de verlaten vrachtwagen langs de snelweg is opgepakt in Hongarije. Dat maakte de Oostenrijkse politie bekend op een persconferentie.

De politie denkt dat er een Oost-Europese smokkelbende achter zit. De 71 overleden vluchtelingen kwamen waarschijnlijk uit Syrië; in de laadruimte is een Syrisch reisdocument gevonden.

Ook vrouwen en kinderen in rampvrachtwagen Oostenrijk

Onder de 71 vluchtelingen die gisteren dood werden aangetroffen in een vrachtwagen langs een Oostenrijkse snelweg waren acht vrouwen en vier kinderen. Dat heeft de Oostenrijkse politie bekendgemaakt op een persconferentie over het vluchtelingendrama.

Welke nationaliteit de slachtoffers hebben, is nog niet vastgesteld, maar het gaat zeker niet om Afrikaanse vluchtelingen, aldus de politie.

KLM boycot Russische pianiste

Valentina Lisitsa

Als je gaat vliegen met KLM, kan je geen muziek meer van de Russische pianiste Valentina Lisitsa opzetten. Lisitsa steunt de separatisten in Oekraïne, en op haar Twitterprofiel betuigt ze steun voor het neerschieten van MH17.

Haar pianomuziek was te beluisteren via het 'inflight-programma' van de KLM, maar wordt daar na klachten nu uitgehaald. "Als passagiers klagen omdat ze iets als gevoelig of ongepast ervaren, ondernemen we actie", zegt een woordvoerster van KLM.

'Mensenhandelaars vrachtwagendrama gepakt'

In Hongarije zijn drie mensen aangehouden die mogelijk verantwoordelijk zijn voor de dood van zeventig vluchtelingen in een vrachtwagen, meldt de Oostenrijkse Kronenzeitung. De Hongaarse vrachtwagen met de lichamen van de migranten werd gisteren gevonden langs een Oostenrijkse snelweg.

Volgens de krant zit een Roemeens netwerk van mensenhandelaren achter de smokkelroute.

Dansen voor de politie

Niks lekkerders dan een dansje voor de politie je oppakt. De politie achtervolgde deze vermoedelijke autodievegge, maar die was niet erg onder de indruk - of wel erg onder invloed. Tijdens de achtervolging zette ze haar auto neer, stapte uit en deed een dansje. Daarna stapte ze weer in, om even later ingerekend te worden door de politie.

Enfin, de beelden:

Meer dan 70 dode vluchtelingen in vrachtwagen Oostenrijk

Forensische rechercheurs bij de vrachtwagen in Oostenrijk

In de vrachtwagen die gisteren langs een snelweg in Oostenrijk werd gevonden, zijn meer dan 70 dode vluchtelingen aangetroffen. Gisteren schatte de politie dat aantal nog op 20 tot 50, maar de ontbinding van de lichamen maakte dat moelijk om in te schatten.

De vluchtelingen zijn waarschijnlijk overleden aan verstikking. Wie achter het transport zit, is nog onbekend en ook de chauffeur van de vrachtwagen is nog niet gevonden.

Beurs moet leraren aanzetten tot master

Studenten aan de PABO die nog een master willen doen na hun opleiding, kunnen vanaf september een beurs krijgen van 3000 of 5000 euro. Leraren met een master op zak moeten de kwaliteit van het onderwijs verbeteren. Er zijn nu vooral te weinig leraren wiskunde, natuurkunde en scheikunde zonder master. Daarom krijgen studenten van die vakken een beurs van 5000 euro.

Kim Jong-un blij met akkoord met Zuid-Korea

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un

Het was even spannend deze week tussen Noord- en Zuid-Korea, maar uiteindelijk sloten de twee landen een akkoord. En daar is de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un blij mee, zegt hij.

Volgens hem zet het de twee landen op het spoor van verzoening en vertrouwen. En dat terwijl het nog geen week geleden tot schotenwisselingen kwam tussen de twee landen.

Bijna 60 miljoen euro noodhulp voor Jemen, Syrië en Irak

Gevreesd wordt dat 200 mensen zijn verdronken

Het kabinet geeft 58,5 miljoen euro voor noodhulp aan Jemen, Syrië en Irak. Het is bedoeld voor de opvang van vluchtelingen in de regio, zodat zij niet doorreizen naar Europa. Het geld komt uit een pot van 570 miljoen euro die het kabinet vorig jaar opzij heeft gezet voor noodhulp in de wereld.

Vannacht vielen mogelijk nog honderden doden toen een boot met migranten kapseisde. Op de boot zaten zo'n 400 vluchtelingen uit onder meer Afrika, Syrië en Bangladesh.

Zeehond zwemt door gracht in Utrecht

Zeehond in Oude Gracht in Utrecht

In het centrum van Utrecht is gisteravond een zeehond gevonden. De dierenambulance moest even achter de oren krabben toen ze het beest zagen rondzwemmen in de Oudegracht.

Het gaat goed met de ringelrob. Waarschijnlijk is het dier helemaal vanuit de Noordelijke IJszee hier naartoe gezwommen.

​Bandidos voor de rechter

Leden van de motorclub Bandidos

Zo'n beetje de hele Limburgse afdeling van motorclub Bandidos staat vandaag voor de rechter. Zestien man, bijna allemaal Bandidos-lid, worden verdacht van afpersing, drugshandel, witwassen, wapenbezit en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Dat laatste is belangrijk: als de leden worden veroordeeld voor hun lidmaatschap, zou dat moeten leiden tot een verbod op de hele club.