NOS Op3 Binnenland Buitenland Aangepast

NOS op 3

Scroll je door het laatste nieuws.

Liveblog gesloten
 • Parachutist verongelukt in Teuge

  De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeluk SPS Media

  Bij vliegveld Teuge in Gelderland is een man omgekomen bij een parachutesprong. Het is nog onduidelijk wat er is misgegaan. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeluk.

  Volgens Omroep Gelderland was de parachutist een leerling, wiens parachute niet openging. Hij moest daardoor zijn noodparachute gebruiken, maar kwam alsnog om door de harde landing die hij maakte. 

 • Duitse zeiler ziek door olympisch water

  Erik Heil en Thomas Ploessel in actie tijdens een wedstrijd in de tweemans zwaardboot EPA

  In Rio de Janeiro is een jaar voor de Olympische Spelen een zeiler bij een testwedstrijd ziek geworden van het vervuilde water. De Duitse zeiler Erik Heil liet op zijn blog weten dat hij na afloop van de Rio Regatta eerder deze maand niet lekker werd en naar het ziekenhuis is gegaan.

  Het Olympisch water in Rio is al langere tijd onderwerp van gesprek. De internationale zeilfederatie eiste vorige week nog dat de kwaliteit van het water verbeterd moet worden in aanloop naar de Spelen. 

 • Nieuwe campagne voor jonge xtc-gebruikers

  Nieuwe campagne SIRE SIRE

  SIRE begint een nieuwe campagne voor jonge xtc-gebruikers. Met de slogan 'Weet jij wat je slikt?', wil de stichting jongeren waarschuwen voor de risico's van xtc: "Er zijn veel misverstanden over xtc-gebruik, wij onderscheiden feiten van fabels," zegt directeur Lucy van der Helm.

  Die feiten heeft SIRE op een speciale website gezet. Volgens de stichting is de campagne hard nodig, omdat veel jongeren te weinig weten over xtc.

 • Van koning tot Sedoc: #DafneSchippers is trending

  Dafne Schippers wordt overspoeld met felicitaties. Koning Willem Alexander twitterde:

  De burgemeester van Utrecht smste, en premier Rutte zei het gewoon in een microfoon. Gregory Sedoc maakte het wel heel bont. Hij was als analist in de studio en de video waarin hij Schippers naar de overwinning schreeuwt werd ook trending topic.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Sedoc uit z'n dak bij wereldtitel Schippers

  Dafne Schippers schreef geschiedenis door als eerste Nederlandse vrouw goud te winnen op een WK atletiek. Eerder deze week behaalde ze al zilver op de 100 meter.

 • 3D-foto's om historische gebouwen na te bouwen

  IS-strijders voor de oude tempel in de Syrische stad Palmyra AFP

  Archeologen van Harvard en Oxford gaan in het Midden-Oosten duizenden 3D-camera's uitdelen. Inwoners kunnen dan 3D-foto's van historische gebouwen in landen als Syrië en Irak maken. Mocht IS weer monumenten vernielen, dan kunnen archeologen aan de hand van de foto's de gebouwen weer opbouwen.

  Het is een race tegen de klok", zegt een van de initiatiefnemers van het project, Roger Michel. "Maar digitale archeologie is volgens ons de beste optie om de monumenten te redden."

 • Noodtoestand Florida om naderende tropsiche storm

  In de Amerikaanse staat Florida is de noodtoestand afgekondigd vanwege de naderende tropische storm Erika. Die komt waarschijnlijk na het weekend aan land. In Puerto Rico kwamen vier mensen om het leven door Erika. En op het Caribische eiland Dominica heeft de tropische storm verwoestende overstromingen en modderstromen veroorzaakt. Zo'n twintig mensen worden daar vermist.

 • VN: Zwarte Piet moet anders

  De Nederlandse regering moet Zwarte Piet veranderen, staat in het VN-rapport over rassendiscriminatie. Maar het kabinet vindt niet dat het de taak van de regering is om het Sinterklaasfeest te veranderen. Dat doen de mensen zelf wel, zegt vice-premier Asscher.

  Ook premier Rutte vindt Zwarte Piet geen staatsaangelegenheid. "Hoed je voor een land waar de staat bepaalt hoe een volksfeest eruit ziet. Dat lijkt me echt iets voor het volk", zei hij vanmiddag. Het rapport van de VN is niet bindend, dus het kabinet kan de aanbevelingen over Zwarte Piet ook naast zich neerleggen. 

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte: maakt mij niet uit hoe ventje Zwarte Piet eruit ziet
 • Usain Bolt en de stuntelige cameraman zijn weer vrienden

 • Schippers pakt goud op de 200 meter

 • Dit is de loting voor de Europa League

  Jablonec-Ajax en AZ-Astra NOS

  Ajax gaat het zwaar krijgen in de Europa League. De ploeg zit in de poule bij het Schotse Celtic, het Turkse Fehnerbahce van Robin van Persie en het Noorse Molde.

  AZ heeft een wat makkelijkere poule, met alleen Atletic de Bilbao als grote club. FC Groningen treft onder meer Olympique Marseille en het Portugese Braga.

 • Onderzoeken in de psychologie niet zo betrouwbaar

  Charly W. Karl / Flickr

  Opnieuw een tikje voor wetenschappers die psychologisch onderzoek doen. Onderzoekers keken hoeveel psychologische experimenten bij herhaling hetzelde resultaat opleveren - een belangrijk criterium voor een betrouwbaar onderzoek. De resultaten waren schrikbarend: slechts 36 procent van de studies is betrouwbaar, publiceerden de onderzoekers in het vaklbad Science. De rest van de onderzoeken had bij herhaling een ander resultaat.

 • Chauffeur vrachtwagen Oostenrijk opgepakt

  Voorbereidingen om de vrachtwagen in Oostenrijk weg te slepen AFP

  De chauffeur van de verlaten vrachtwagen langs de snelweg is opgepakt in Hongarije. Dat maakte de Oostenrijkse politie bekend op een persconferentie.

  De politie denkt dat er een Oost-Europese smokkelbende achter zit. De 71 overleden vluchtelingen kwamen waarschijnlijk uit Syrië; in de laadruimte is een Syrisch reisdocument gevonden.

 • Ook vrouwen en kinderen in rampvrachtwagen Oostenrijk

  Onder de 71 vluchtelingen die gisteren dood werden aangetroffen in een vrachtwagen langs een Oostenrijkse snelweg waren acht vrouwen en vier kinderen. Dat heeft de Oostenrijkse politie bekendgemaakt op een persconferentie over het vluchtelingendrama.

  Welke nationaliteit de slachtoffers hebben, is nog niet vastgesteld, maar het gaat zeker niet om Afrikaanse vluchtelingen, aldus de politie.

 • KLM boycot Russische pianiste

  Valentina Lisitsa Wikimedia Commons / Michael von Aichberger

  Als je gaat vliegen met KLM, kan je geen muziek meer van de Russische pianiste Valentina Lisitsa opzetten. Lisitsa steunt de separatisten in Oekraïne, en op haar Twitterprofiel betuigt ze steun voor het neerschieten van MH17.  

  Haar pianomuziek was te beluisteren via het 'inflight-programma' van de KLM, maar wordt daar na klachten nu uitgehaald. "Als passagiers klagen omdat ze iets als gevoelig of ongepast ervaren, ondernemen we actie", zegt een woordvoerster van KLM.

 • 'Mensenhandelaars vrachtwagendrama gepakt'

  AFP

  In Hongarije zijn drie mensen aangehouden die mogelijk verantwoordelijk zijn voor de dood van zeventig vluchtelingen in een vrachtwagen, meldt de Oostenrijkse Kronenzeitung. De Hongaarse vrachtwagen met de lichamen van de migranten werd gisteren gevonden langs een Oostenrijkse snelweg.

  Volgens de krant zit een Roemeens netwerk van mensenhandelaren achter de smokkelroute.