liveblog
Aangepast

Stroom (GOED)

liveblog gesloten

Zeehond Bertus verstoort Marinedagen

Een ongenode, maar geen onbekende gast heeft het programma van de Marinedagen in Den Helder in de war geschopt. Een zeehond zwom in het bassin waarin de marine een zeemijn wilde laten ontploffen als demonstratie.

De zeehond zwemt al jaren rond in de haven en heeft de naam Bertus gekregen. Omdat de organisatie hem niet wilde laten schrikken, werd de ontploffing geschrapt.

Mariniers in actie tijdens de Marinedagen

Chinees jongetje meegesleurd door bus

In China moest een jongetje van tien rennen voor zijn leven toen zijn rugzak klem kwam te zitten tussen de deuren van de bus. Alle kinderen riepen de chauffeur te stoppen, maar hij leek niks te merken. Pas toen een voorbijganger de chauffeur alarmeerde, stopte hij. Een bewakingscamera legde het vast.

Het jongetje brak zijn been toen die onder het wiel van de bus terecht kwam. Hij ligt in het ziekenhuis. De chauffeur is geschorst.

Opkomst in Griekenland is hoog genoeg

Halverwege de middag heeft meer dan 40 procent van de Grieken gestemd over het referendum, en daarmee is de opkomst hoog genoeg voor een rechtsgeldige uitslag.

De Grieken kunnen nog tot 18.00 uur Nederlandse tijd naar de stembus. Als het verschil tussen voor- en tegenstanders meer dan vier procent is, is er rond 20.00 uur een eerste voorlopige uitslag.

Dranghekken waaien om op Neeltje Jans

Er waait al een flinke wind in Zeeland. Bij de eindstreep van de Tour-etappe staan de vlaggen strak en er zijn zelfs al dranghekken omgewaaid.

Max Verstappen nu al uitgevallen

Max Verstappen is al vroeg in de Grand Prix van Engeland uitgevallen. De Nederlander was slecht weg bij de start en in de vierde ronde ging het mis. In bocht drie spinde Verstappen en belandde hij naast de baan.

Max Verstappen

Zelfmoordaanslag in Nigeriaanse kerk

In Nigeria zijn bij een zelfmoordaanslag in een kerk zes mensen omgekomen. Volgens ooggetuigen blies een vrouw zichzelf op toen mensen een evangelische kerk binnenliepen in de stad Potiskum. De stad ligt in het noordoosten van Nigeria, het gebied waar de terroristische beweging Boko Haram het sterkst is.

De aanslag is de laatste in een serie terreurdaden in Nigeria waarbij deze week 200 doden vielen.

Afgaanse meisjes krijgen zuur in hun gezicht omdat ze naar school gaan

Voor Afghaanse meisjes is school nog lang geen vanzelfsprekendheid. Dat bleek gisteren nog eens toen twee mannen op motoren een zuuroplossing in het gezicht van drie meisjes gooiden. "Dit is jullie straf voor het naar school gaan", schijnen de mannen geroepen te hebben.

De meisjes van tussen de 16 en 18 werden gelijk naar het ziekenhuis gebracht. Twee van hen zijn er slecht aan toe.

Afghaanse meisjes mogen pas sinds de val van de Taliban in 2001 weer naar school

'Tourpubliek moet weerbericht goed in de gaten houden'

Let goed op het weer als je vanmiddag naar de Tour gaat kijken. Gisteren waarschuwde het KNMI voor zware onweersbuien. In Utrecht staan daarom overal lichtborden, waarop te zien in of er zware onweersbuien aan komen.

Maar voorlopig maken de Utrechters en de bezoekers van de Tour zich nog niet druk.

Utrecht maakt zich niet druk over weersverwachting

Voorraden voor ISS-astronauten aangekomen

De astronauten van het ISS kunnen weer eten en drinken. De ruimtecapsule met voorraden is aangekomen bij het ruimteschip. Twee eerder lanceringen mislukten, zo ontplofte een week geleden een onbemande raket met voorraden.

Hoewel de astronauten nog genoeg eten hadden om het een paar maanden uit te houden, moest de filter van het waterzuiveringssysteem hoognodig vervangen worden. Dat systeem maakt drinkwater van de urine van de bemanningsleden.

Raket spat uit elkaar na lancering

Ondertussen in Griekenland

Het referendum over de toekomst van Griekenland verloopt tot nu toe zonder problemen. Tot 18.00 uur vanavond Nederlandse tijd kunnen de Grieken hun mening geven over de Europese schuldendeal.

Premier Tsipras heeft vanochtend al 'nee' gestemd. Oppositieleider en oud-premier Oud-premier Antonis Samaras stemde 'ja'. Het wordt waarschijnlijk een nek-aan-nekrace tussen de voor- en tegenstanders.

Tsipras stemt

Fiji - Micronesië: 38-0

Het nationale team van Fiji heeft de grootste overwinning ooit geboekt in het internationale voetbal. Het land won met 38-0 van Micronesië tijdens de Pacific Games. Dat zorgde onder andere voor een zeer lange scorelijst.

Helaas voor Fiji wordt deze score alleen niet meegenomen door de FIFA, omdat Micronesië geen lid is van de voetbalbond.

62 broodjes hotdog binnen 10 minuten

Het zijn misschien geen fraaie beelden, maar in Amerika wordt het WK-hotdog-eten bloedserieus genomen. De regels zijn simpel: eet binnen 10 minuten zoveel mogelijk broodjes worst. De eetkoning van de afgelopen jaren, Joey Chestnut, werkte slechts 60 broodjes naar binnen. Matt Stone had meer trek, hij kreeg er 62 weg.

Nieuwe hotdogkampioen

Vakantiebaantjes liggen voor het oprapen

Jongeren kunnen deze zomer hun handen flink uit de mouwen steken. Er zijn namelijk vakantiebaantjes zat, blijkt uit een rondgang van het ANP langs een aantal uitzendbureaus. Dat komt door de aantrekkende economie.

Tempo-Team zegt dat de post bezorgen op nummer één staat in de lijst van meest uitgevoerde vakantiebanen. Werken in de horeca en schoonmaken staan op twee en drie. Volgens een woordvoerder zijn baantjes bij feesten en evenementen het populairst.

Nog meer piemels op het Tour-parcours

Gisteren zagen we er al een voorbij komen, en ook vandaag krijgt de Tourorganisatie te maken met getekende piemels op het parcours. Dit keer in Oudewater, meldt RTV Utrecht. Of ze ook vandaag worden weggehaald, is nog maar de vraag. Omdat het om provinciale wegen gaat, is niet duidelijk wie verantwoordelijk is. De Tourorganisatie wil weten of de penissen voor extra gladheid zorgen. In dat geval worden ze weggehaald.

Dak schoenenfabriek China stort in; 9 doden

In het oosten van China zijn zeker negen medewerkers van een schoenenfabriek omgekomen, toen het dak instortte. Meer dan dertig mensen raakten gewond.

Er waren meer dan vijftig mensen aan het werk in het pand toen het dak naar beneden kwam. Tientallen medewerkers werden levend onder het puin vandaan gehaald.

Reddingswerkers halen een slachtoffer onder het puin vandaan

Recordaantal bezoekers bij 'Minecon'

Minecraft trekt recordaantal bezoekers

Tienduizend mensen zijn dit weekend in Londen bij elkaar voor een conferentie over Minecraft, en dat was goed genoeg voor een plaats in het Guinness Book of World Records. Het is de grootste bijeenkomst ter wereld voor fans van het de game. En sinds vandaag dus ook de grootste bijeenkomst voor één spel. De game is met 20 miljoen spelers wereldwijd één van de populairste spellen.

Grootschalige aanvallen tegen bolwerk IS

De internationale coalitie tegen Islamitische Staat heeft zaterdag zestien luchtaanvallen uitgevoerd op de Syrische stad Raqqa, het bolwerk van de terreurgroep. De bedoeling was om te voorkomen dat IS militair materieel kan vervoeren. Een groot succes, zegt de coalitie. Volgens een woordvoerder was de aanval één van de zwaarste acties tegen IS sinds de coalitie met aanvallen op IS-doelen is begonnen.

Luchtfoto van Raqqa

Wordt het 'nai' of 'oxi'?

De Grieken gaan vandaag naar de stembus voor het referendum over de schuldendeal, oftewel of Griekenland akkoord gaat met flinke bezuinigingen in ruil voor extra geld van Europa. Bijna 10 miljoen Grieken mogen tot zes uur vanavond hun stem uitbrengen.

Volgens de opiniepeilingen wordt het een nek-aan-nekrace tussen de voor- en tegenstemmers. De eerste resultaten druppelen waarschijnlijk rond 20.00 uur binnen.

Een inwoner van Athene stopt zijn stemformulier in een nog vrijwel lege stembus.