liveblog
Aangepast

Updates 14 februari 2015

liveblog gesloten

Schietpartij in Kopenhagen bijeenkomst cartoonist

Tijdens een bijeenkomst voor de vrijheid van meningsuiting zijn 20 tot 30 schoten afgevuurd. De bijeenkomst werd georganiseerd door cartoonist Lars Vilks, die in 2007 werd bedreigd vanwege zijn Mohammed-cartoon. Twee mensen zijn afgevoerd, waaronder een politieagent.

Helle Merete Brix, een van de organisatoren, zegt dat de cartoonist zelf niet gewond is geraakt.

Auto botst op praalwagen

Een ongeluk tijdens de carnavalsoptocht in het Groningse Ter Apel. Een auto is tegen een praalwagen op gebotst. Er zijn drie gewonden gevallen. Twee van hen zijn lichtgewond, een zwaargewond. Ambulances en een traumahelikopter zijn onderweg. Het is nog niet bekend waarom de auto op de intocht inreed.

Het is met 73 praalwagens de grootste optocht ooit in Ter Apel. Het Groningse dorp vier het 50-jarig carnavalsjubileum.

Italianen willen ingrijpen in Libië

Italië staat klaar om militair in te grijpen in Libië en wacht alleen nog op een VN-resolutie die het mogelijk maakt om militairen te sturen. Italianen die nog in Libië zijn worden opgeroepen het land te verlaten. De Italiaanse regering maakt zich grote zorgen over de situatie in Libië, vooral over de opmars van jihadistische strijders in het noorden van het land. Volgens de minister van Buitenlandse Zaken wordt Italië bedreigd door de situatie 'op maar tweehonderd zeemijl afstand'. Ook maken de Italianen zich zorgen over de toenemende vluchtelingenstroom.

Italie maakt zich zorgen om de onveilige situatie in Libie

Zie ginds komt.... de stoomboot?!

Zie ginds komt de stoomboot in Grouw weer aan. In het friese Grouw wordt als enige geen Sinterklaas, maar Sint Piter gevierd met Swarte Pyt erbij. Zonder Sint Piterjournaal en zonder Pytendiscussie, gewoon zwaaien naar een man met een baard op een boot.

  • ANP
    Sint Piter en Swarte Pyt komen aan in Grouw
  • ANP
    Sint Piter en Swarte Pyt komen aan in Grouw
  • ANP
    Sint Piter en Swarte Pyt komen aan in Grouw
  • ANP
    Sint Piter en Swarte Pyt komen aan in Grouw

Brabant en Limburg gek op bier

Brabanders en Limburgers zijn de grootste bierdrinkers. niet alleen tijdens carnaval, maar ook de rest van het jaar. Daar worden meer biertjes besteld dan in de rest van Nederland. Wijn, gedestilleerde drank en mixjes zijn in de rest van het land weer populairder, zeggen de statistici bij het CBS.

Drukte op buitenlandse wegen

Op de wegen naar de wintersportgebieden staan vandaag lange files. Vooral in de Franse Alpen wordt topdrukte verwacht, zegt de ANWB. Ook op wegen in het zuiden van Duitsland, in Oostenrijk en in Zwitserland is het druk. Vanuit Nederland naar Parijs zijn er dit hele weekend ook verkeersproblemen. De A1 tussen Lille en Parijs blijft dicht na een groot ongeluk gisteravond met drie vrachtwagens en een Britse tourbus. Twee vrachtwagenchauffeurs kwamen om en vier anderen raakten lichtgewond.

wintersport

Yolanthe stuurt advocaten af op documentairmaker

Tim den Besten heeft het niet zo met Yolanthe Sneijder-Cabau. Sterker nog, hij heeft een 15 minuten durende minidocumentaire over zijn afkeer voor de voetbalvrouw gemaakt. In het filmpje praat hij met psycholoog over zijn afkeer:

Ik vind gewoon alles wat ze doet nep, ik geloof haar geen moment.

Tim den Besten in de documentaire

Yolanthe kan er niet om lachen en stuurt haar advocaten af op Den Besten. De documentaire staat op de site van de VPRO.

China verkoopt minder rotjes

Met het Chinese nieuwjaar in zicht zijn ze in Peking al druk bezig met de verkoop van vuurwerk. Dit jaar is de verkoop van rotjes met een vijfde gedaald.

En daar is de overheid blij mee. De rotjes veroorzaken veel luchtvervuiling. Helemaal verbieden wordt lastig, de eeuwenoude traditie is bedoeld om kwade geesten te verjagen. Komende vrijdag vieren de Chinezen hun nieuwjaar. Het wordt dan het jaar van de geit.

Brazilianen laten even zien hoe carnaval moet

Misschien sta je nu in Kruikenstad of Lampegat te bibberen van de kou met een iets te koud kostuum aan en enkele platgeslagen biertjes. In Brazilië hebben ze daar geen last van. Hier laten ze je even zien hoe het moet:

Brazilië viert carnaval

Laatste reddingspoging Nieuw-Zeeland

Reddingswerkers doen in Nieuw-Zeeland een laatste poging om zo'n 90 gestrande walvissen terug de zee in te drijven. Een groep van in totaal 200 walvissen is aan de noordwestkust van het Zuidereiland in een fuik met ondiep water gezwommen. De helft is al doodgegaan, in de meeste gevallen door stress.

Nog één reddingspoging

Volgens de reddingswerkers hebben ze nog een kans om met hoogwater de dieren de zee in te krijgen. Lukt dat niet, dan worden de walvissen afgemaakt. In Nieuw-Zeeland zijn in zeker tien jaar niet zoveel walvissen gestrand als nu.

Bloedbad voorkomen

De Canadese politie zegt dat een bloedbad te hebben voorkomen. Een man van 19 en een vrouw van 23 wilden willekeurig mensen vermoorden; mogelijk in een winkelcentrum. Daarna wilden ze zelfmoord plegen. Het gaat volgens de politie niet om terroristen. Er zijn ook nog twee andere verdachten. Hun rol wordt nog onderzocht. Eén van hen pleegde zelfmoord voor de politie z'n huis kon binnengaan.

De politie heeft een schietpartij in Halifax voorkomen

Fietsengooier in onderbroek

In het centrum van Breda is een man opgepakt die in zijn onderbroek met fietsen stond te gooien. De Amsterdammer van 24 jaar oud zat onder het bloed. De politie sprak hem rond 11 uur gisteravond aan, waarna hij het op een lopen zette. Toen agenten hem te pakken hadden, trok hij z'n onderbroek uit en verzette hij zich flink. Hij is achter de tralies gezet. Wat hij in Breda deed, of waarom hij onder het bloed zat, is onbekend.

Fatale val van brug, schuld van de gemeente.

Een dodelijk ongeluk op een brug in Zaandam heeft een wrange oorzaak. Marijke Fontijn fietste vorige week over de Den Uylbrug in Zaandam. De brug ging plotseling open waardoor de 57-jarige vrouw uiteindelijk aan de rand van de twintig meter lange brug bungelde en daarna een fatale smak maakte. Eerst zei de gemeente Zaanstad zelf ook niet begrijpen hoe dat zo kon gebeuren, maar nu laten ze weten dat de brug open ging voor een smeerbeurt.

Niet te verkroppen dat de informatie zo lang op zich laat wachten.

Wesley Fontijn, zoon slachtoffer

Hevige gevechten Oost-Oekraïne

Minder dan een dag voordat het staakt-het-vuren ingaat wordt er in Oost-Oekraïne nog stevig gevochten. President Porosjenko waarschuwt dat het vredesakkoord dat donderdag werd gesloten hierdoor in gevaar komt. Vannacht waren er weer inslagen in de buurt van Donetsk. Ook de strijd om de stad Debaltsevo houdt nog aan. Vanavond om 11 uur Nederlandse tijd gaat het staakt-het-vuren in.

Beide partijen vechten gewoon door in Oost-Oekraïne