Weer Frankrijk. Weer Parijs. Gisteravond vielen 127 doden bij aanslagen in de Franse hoofdstad. Begin dit jaar vonden 12 mensen de dood bij de aanslag op Charlie Hebdo. Waarom lijkt Frankrijk telkens het doelwit?
De gebeurtenissen gisteravond waren al de vijfde aanslag in Frankrijk dit jaar (zie plaatje voor overzicht). Daar is niet één, simpele oorzaak voor. Maar helemaal toevallig is het ook weer niet, zeggen deskundigen.
Frankrijk is een doelwit met een hoge symbolische waarde.
De aantallen
"Frankrijk heeft veel meer mensen met extremistische ideeën", zegt terrorismedeskundige Edwin Bakker van de Universiteit Leiden. "Ook vergeleken met bijvoorbeeld Nederland en Duitsland."
Dat klopt, zegt politicoloog Francesco Ragazzi, die zich bezighoudt met terrorisme in de samenleving. "De Franse minister van Defensie vertelde het laatst: 500 jihadisten zijn naar Syrië vertrokken, 1800 zouden in terrorismenetwerken zitten en de geheime dienst houdt er zo'n 3000 in de gaten."
Ragazzi wil benadrukken dat er geen verband is tussen het aantal moslims in de Franse samenleving en dit soort aanslagen. "Die connectie kan je niet maken. Het is niet zo dat Franse moslims sneller radicaliseren", zegt hij. "Het grootste deel van de Franse moslims vindt deze aanslagen verschrikkelijk."
Frankrijk in oorlog
Wat volgens beiden ook meespeelt, is de grote rol die de Fransen spelen in de conflicten in Syrië, Mali en Noord-Afrika. "Het is naïef om te denken dat er geen verband is, dat deze mensen het zomaar op onze vrijheid hebben gemunt", zegt Ragazzi. "En hoe verschrikkelijk deze aanslagen ook zijn, westerse drones daar maken net zoveel slachtoffers."
De wrok en afkeer van Frankrijk bij islamitische groeperingen bestaat al lang.
"Het maakt Frankrijk een doelwit met een hoge symbolische waarde", zegt Ragazzi. "De aanvallen waren in dezelfde wijk als het oude kantoor Charlie Hebdo. De groepen laten nu zien dat ze daar weer kunnen toeslaan - én ondermijnen zo het gevoel dat de Franse staat de veiligheid van de burgers kan garanderen."
De Franse geschiedenis
En dan is er nog de geschiedenis van Frankrijk. "De wrok en afkeer van Frankrijk bij islamitische groeperingen bestaat al lang", zegt Ragazzi. "Naast de recente acties in het Midden-Oosten, heeft Frankrijk ook veel dictators in Noord-Afrika gesteund."
Zoals Algerije, waar in de jaren 90 een islamitische partij de verkiezingen won. De militaire regering erkende die uitslag niet, waarna een burgeroorlog uitbrak en het land werd overspoeld door aanslagen. Frankrijk steunde de regering en in 1995 pleegde een islamitische groepering meerdere aanslagen in Frankrijk.
Agenten in de Schilderswijk weten veel beter wat er daar gebeurt.
Het is daardoor niet ondenkbaar dat er voor terroristen in Frankrijk al een betere logistiek is, wat het makkelijker maakt dit soort aanslagen op te zetten. "In Frankrijk zijn misschien toch meer netwerken die hiertoe bereid zijn", zegt Bakker.
"In Nederland hebben we een paar netwerken zoals de Hofstad-groep opgerold", vertelt hij. "En je kan je hier ook minder makkelijk verstoppen dan in de enorme banlieu's in Parijs. Agenten in de Schilderswijk weten veel beter wat er daar gebeurt."