NOS Op 3
EPA

Vandaag lanceert Microsoft zijn nieuwe besturingssysteem, Windows 10. Kimberley is 21 en heeft al tien maanden langer Windows 10 dan jij. Sinds vorig jaar oktober test zij samen met 5 miljoen anderen al een vroege versie. En, veel unieker: ze mocht naar Amerika om met negen andere testers bij Microsoft te praten over het besturingssysteem.

Kimberley bij Microsoft Facebook / Kimberley Jaspers

We kunnen Kimberley wel een beetje Microsoft-fangirl noemen. "Daar begint het wel een beetje op te lijken, ja", zegt ze. Kimberley doet mee aan het Windows Insider-programma, wat betekent dat je producten mag testen voor het bedrijf. 

Maar ze mocht niet alleen testen. Na het insturen van een video werd ze uitgekozen om naar de VS te komen. "Toen ik dat hoorde sprong ik van de bank, ik schreeuwde het uit. En daarna was het een maand flink stressen om alles te regelen."

Kimberley ging op bezoek bij Microsoft

Maar de stress was het waard, zegt Kimberley. "Het was echt onwerkelijk. Eerste keer Amerika, eerste keer lang vliegen. Ik heb zoveel gave mensen gesproken en dingen gezien." Het coolste? "Home of the future", vindt ze. "Allemaal futuristische dingetjes. Maar ja, daar mag ik niks over zeggen."

Waar ze wel wat over mag zeggen is Windows 10. Daar is ze fan van. Volgens haar is het een combinatie van Windows 7 en 8, en dan beter. "Windows 8 is wel handig voor op je smartphone, maar voor je computer was het niet ideaal. Maar 10 is super, al moeten ze wel nog wat kleine dingetjes verbeteren."

Terecht enthousiast?

Kimberley is om, dat is duidelijk. Maar is dat terecht? "Ja, eigenlijk wel", zegt onze tech-expert Rachid Finge. "Ik snap haar enthousiasme. Het is echt een keerpunt voor Microsoft. Windows 8 willen ze zo snel mogelijk vergeten. Het eerste jaar kun je gratis overstappen naar Windows 10 - zo graag wil Microsoft dat iedereen overstapt."

"Windows biedt op de PC nu ook een persoonlijke assistent, Cortana, tegen wie je kunt praten. Dat kennen we natuurlijk al uit de telefoons, zoals Siri op de iPhone, maar Windows biedt dat nu dus ook op je bureaublad", vertelt Rachid. "Dat kan erg praktisch zijn."

Ze hadden dit eigenlijk een paar jaar geleden al moeten hebben.

Rachid Finge
Kimberley met de grote baas van het Windows Insider-programma van Microsoft Kimberley Jaspers

Beetje laat?

"Windows 10 is een beetje het beste van Windows 7 en 8 gecombineerd", zegt Rachid. "Het startmenu was weg in Windows 8 en daar werd veel over geklaagd. Dat is terug in een vernieuwde vorm, op een slimme manier."

Het grote voordeel is dat er nu één Windows-besturingssysteem is, dat draait op computers, tablets, telefoons en je Xbox, vindt Rachid. "Dat hadden ze jaren geleden al moeten hebben. App-ontwikkelaars kunnen nu pas één app maken die het doet op alle Windows-apparaten. Microsoft hoopt zo het gebrek aan apps op Windows aan te pakken. Beter laat dan nooit."

STER reclame