Dit zijn de verdachte bestuurders van de FIFA

Vanochtend zijn zeven bestuurders van de voetbalbond van hun bed gelicht in een hotel in Zürich, Zwitserland. De Zwitsers willen ze uitleveren aan de FBI, die in totaal veertien mensen van de FIFA voor de rechter wil hebben. Wie zijn zij, en welke rol spelen ze binnen de FIFA?

De FBI wil volgens The New York Times veertien mensen aanklagen. We zetten de belangrijkste negen even voor je op een rijtje.

Dit zijn de verdachte bestuurders van de FIFA

Om te beginnen met de twee belangrijkste verdachten: Jeffrey Webb en Eugenio Figueredo. Webb is vandaag opgepakt in Zürich, maar het is onduidelijk of Figueredo ook in het hotel zat. Ze zitten allebei in de Executive Committee, het Uitvoerend Comité van de FIFA. Hun taak is onder meer het kiezen van de datum en plek van de WK's voetbal.

Vanzelfsprekend is Sepp Blatter de baas van deze commissie. Webb en Figueredo zijn twee van de zeven vice-voorzitters. Daarnaast telt de commissie nog vijftien leden.

Jeffrey Webb | vice-voorzitter

Jeffrey Webb in 2012 bij zijn verkiezing tot voorzitter van de Concacaf

Dit is Jeffrey Webb. Hij is 50 jaar oud en komt van de Kaaimaneilanden. Webb is een belangrijke man binnen de FIFA: hij is dus vice-voorzitter van de bestuurscommissie, maar daarnaast is hij ook president van de Concacaf, de voetbalbond voor Noord-Amerika, Centraal-Amerika en de Caraïben. Sinds 1991 runt Webb ook de voetbalbond van de Kaaimaneilanden.

Concacaf heeft niet een al te beste reputatie. Webbs voorganger Jack Warner stapte in 2011 op na beschuldigingen over omkoping en corruptie.

Die beschuldigingen kwamen van Chuck Blazer, nog een hoge pief van de Concacaf. Hij werd in 2013 uit de FIFA gezet omdat hij onterecht meer dan 18 miljoen euro had ontvangen van de bond. Later bleek Blazer samen te werken met de FBI om bewijs te verzamelen tegen andere corrupte voetbalofficials.

Terug naar Webb. Hij was een van de mensen die ervoor pleitten om het beruchte 'Garcia Report' openbaar te maken. Blatter heeft duidelijk gemaakt dat hij Webb ziet als een van zijn mogelijke opvolgers.

Eugenio Figueredo | vice-voorzitter

Eugenio Figueredo, vice-voorzitter van de FIFA, is ook gearresteerd

Eugenio Figueredo (83) is, net als Webb, een van de zeven vice-voorzitters van de FIFA. Daarnaast is hij voorzitter van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol.

Recent werd bekend dat hij wordt vervangen door de Paraguayaan Juan Angel Napout.

Jack Warner | oud-president Concacaf

Jack Warner

Jack Warner stapte in 2011 op na beschuldigingen over omkoping en corruptie. Hij was ook een vice-president en is de voorganger van Webb als president van Concacaf.

Eduardo Li | aanstaand lid Uitvoerend Comité

Eduardo Li

We weten niet precies wie er zijn opgepakt in Zürich vandaag, maar Eduardo Li was er in ieder geval bij. Hij is de voorzitter van de voetbalbond van Costa Rica. Hij zou vrijdag zitting nemen in het Uitvoerend Comité van de FIFA.

Rafael Esquivel | in de disciplinaire commissie van de FIFA

Rafael Esquivel

Rafael Esquivel is voorzitter van de Venezolaanse voetbalbond en zit in de disciplinaire commissie van de FIFA.

José Maria Marin | tot vorige maand voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond

José Maria Marin

Ook José Mara Marin zou vanochtend door de politie zijn weggevoerd uit het hotel. Marin was van 2012 tot vorige maand de voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond.

Nicolás Leoz | oud-president van Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol

Nicolás Leoz

De 86-jarige Nicolás Leoz wordt ook aangeklaagd. De man uit Paraguay is president van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol geweest. Hij stapte in 2013 uit de bestuurscommissie van de FIFA wegens gezondheidsredenen. Leoz zou begin jaren negentig steekpenningen hebben aangenomen van mediabedrijven en sportmarketingondernemingen.

Julio Rocha

Julio Rocha komt uit Nicaragua en zit in het FIFA Development team. Ook is hij voorzitter van de Nicaraguaanse voetbalbond.

Costas Takkas

Costas Takkas is voormalig secretaris-generaal van de voetbalbond op de Kaaimaneilanden.

Overige vijf

Dan zijn er nog vijf sportmarketeers die de VS wil aanklagen:

Alejandro Burzaco: Argentijnse mediatopman

Aaron Davidson: voorzitter van Traffic Sports USA, promotor van voetbalevenementen

Hugo Jinkis: Argentijnse voorzitter van Full Play

Mariano Jinkis: directeur van Full Play

José Margulies: tussenpersoon die illegale betalingen zou hebben gefaciliteerd.

Deel artikel: