Hierboven zie je een van Nederlands meest omstreden personen van dit jaar: Ismail Ilgun. Pas 19, maar toch weet heel Nederland al wie hij is. Zelf beschrijft hij het jaar 2016 met een woord: 'chaos'.
Ismail heeft de twijfelachtige eer dat het Woord van het Jaar speciaal voor hem in het leven werd geroepen: treitervlogger. Omdat hij alles in z'n omgeving, treitergedrag of niet, filmde en op YouTube zette. We spraken hem over alle reacties die dat opleverde en hoe hij terugkijkt op zijn jaar:
Ismail ziet in dat hij niet altijd de juiste keuzes heeft gemaakt. "Ik heb weleens gedrag vertoond dat niet goed was, en dat kan gezien worden als treitergedrag, maar dat was niet bewust. Ik ga niet janken of zielig doen. Ik vind het dom hoe ik het soms heb aangepakt. Ik heb niet altijd even goed nagedacht over de gevolgen."
Dan heeft hij het bijvoorbeeld over het van dichtbij filmen van politieagenten. "Dat gedoe met politieagenten doe ik niet meer, ze uitdagen. Ik film ze wel, dat mag. Dat doen ze zelf ook bij Wegmisbruikers. Maar ik ga ze niet meer uitdagen of sensatie zoeken. Al brengt het heel veel views op, ik heb er toch voor gekozen het niet meer te doen."
"Maar", zegt Ismail, "ik had in totaal meer dan 50 uur aan vlogs, waar 30 seconden uitgehaald worden. Het negatieve wordt getoond. En dan gaan mensen inderdaad denken: wat een kutjochie, hè?"
Toen Ismail bij Pauw aanschoof deed hem dat ook al weinig goed. Het regende kritiek, onder andere omdat een aantal van zijn meegebrachte vrienden tijdens de show hun zonnebril ophield.
"Ik heb die jongens nog gezegd: zet je zonnebril af. Maar uiteindelijk heb ik het laten gaan, omdat ze moeten doen waar ze zich goed bij voelen. Het is niet gegaan zoals ik het wilde, maar we kwamen wel als onszelf."
Op dezelfde manier kijkt hij naar een uitspraak van premier Rutte over Ismail en de vrienden die in zijn vlogs te zien zijn. Rutte noemde ze 'tuig van de richel'. Ismail: "Dat boeide mij echt niet. Ja, Mark Rutte, en dan? Het is ook maar een persoon. Voordat Rutte dat zei, had hij wel even mogen uitzoeken wat er gaande was en hoe het echt zat."
Ook ná de Pauw-uitzending en de uitspraak van Rutte gaat het mis: raadslid Juliëtte Rot uit Zaandam doet aangifte tegen Ismail en zijn vrienden wegens bedreiging. In een video is te zien hoe de vlogger met draaiende camera verhaal haalt bij het raadslid. Uiteindelijk wordt die zaak geseponeerd, maar opnieuw komt Ismail negatief in het nieuws.
"Dat met Juliëtte Rot was niet goed man. Dat was echt een heel domme move. Het had mijn eigen moeder kunnen zijn. En dat ik dan zo tekeer ga tegen haar, dat zou echt niet fijn zijn. Nu kijk ik uit met wat ik zeg en doe, en wat ik op YouTube zet. Bij elke keuze die ik maak, moet ik heel erg nadenken. Heel veel mensen kijken nu mee."
Er zit heel veel meer achter dan alleen dat slechte.
Dat veel mensen negatief naar hem kijken, begrijpt hij wel. "Ik neem ze dat niet kwalijk. Als jij een clip ziet waarin iemand van zijn fiets geslagen wordt en als je kinderen ziet die overlast veroorzaken en lastig doen met de politie, dan snap ik dat. Maar er zit wel heel veel meer achter, dan alleen dat slechte."
"We lopen ook in de buurt en praten met kinderen. We geven ze aandacht die sommigen thuis niet eens krijgen. Of we voetballen met ze. Daar wordt niet over gepraat."
Over alle chaos zegt Ismail: "Ik ben wijzer en volwassener geworden. Ik ben anders gaan kijken naar dingen. Kijk, ik vlog nog steeds. Maar bepaalde dingen zet ik er niet meer op. Ik heb me gerealiseerd dat ik een voorbeeldfunctie heb."