Jongeren van 16 en 17 in Katwijk die na januari in de kroeg een biertje drinken, hoeven waarschijnlijk niet bang te zijn voor een boete. Burgemeester Jos Wienen zegt vandaag in Trouw zegt dat hij die groep niet wil beboeten, omdat die al aan stappen gewend zijn.

Vanaf januari 2014 mogen jongeren onder de 18 in een openbare gelegenheid niet meer aan de alcohol. Wienen denkt dat het beter is om de toegangsgrens voor cafés langzaam te verhogen. "Mensen die voor 01-01-1998 geboren zijn, die dus al 16 waren, daar gaan we niet de prioriteit op leggen, die laten we nog eventjes in de horeca toe. Voor degenen die nog 16 moeten worden, geldt die nieuwe leeftijdsgrens absoluut. Dus we groeien in 2 jaar toe naar een keiharde handhaving van die leeftijdsgrens."

Overlast

Wienen wil de "tussengroep" dus ontzien. Hij is bang dat als ze een boete krijgen, ze op straat gaan hangen en overlast veroorzaken.

Voor problemen met Den Haag is de burgemeester niet bang. "Ik zeg niet dat de wet verandert. Het lijkt alsof we meer toelaten maar ik denk dat Katwijk er in de praktijk veel meer bovenop zit. De meeste gemeenten gaan het helemaal niet controleren."

Onhandig

Dat zullen we nog wel eens zien, zegt de PvdA. Volgens de partij los je dit probleem niet op met uitzonderingen op de regel. Ook vinden ze het niet handig als gemeenten de nieuwe alcoholwet op hun eigen manier invoeren. De PvdA vraagt het kabinet om de gemeente Katwijk hierop aan te spreken.

En ook de ChristenUnie, initiatiefnemer van de wet, heeft zich laten horen. De partij is bang voor dranktoerisme vanuit omliggende gemeenten naar Katwijk.

Door: Helen

STER reclame