Hebben ze in Denemarken te maken met een aanslag zoals die op Theo van Gogh? Dat vragen de Denen zich sinds maandagavond af. Toen werd een jonge dichter, die nogal wat kritiek heeft op moslims, in Kopenhagen aangevallen.

Yahya Hassan (18), een Deense dichter van Palestijnse afkomst, ligt nu met een hoofdwond in het ziekenhuis. Volgens een politiewoordvoerder riep de aanvaller dat Hassan dood moest.

De dader is waarschijnlijk een 24-jarige Deen, ook van Palestijnse afkomst en eerder veroordeeld voor een mislukte aanslag. Vandaag bekende hij dat hij achter de aanval zit.

Foto: @P1radio

Slechte opvoeding

Hassan staat bekend om zijn kritiek op de islam, het geloof waarin hij zelf ook opgroeide. Zijn gedichten gaan over het "hypocriete karakter" van de Deense moslimgemeenschap. Zo heeft hij gezegd dat moslims frauderen met sociale voorzieningen, dat ze hun kinderen slaan en dat ze niet goed integreren in de Deense maatschappij omdat ze de Koran blijven aanhangen.

Het feit dat hij zelf met school stopte en kruimeldief werd, wijt hij dan ook aan zijn immigrant-ouders en hun generatie.

Doodsbedreiging

Hassans werk is populair in Denemarken. Normaal worden van dichtbundels niet meer dan 500 exemplaren verkocht, maar Hassans 'Yahya Hassan' ging sinds de release op 17 oktober al 32.000 keer over de toonbank. Keerzijde van dit succes: hij is al meerdere keren met de dood bedreigd en tijdens voordrachten krijgt hij politiebewaking.

In ieder geval is sinds zijn boek uit is in Denemarken de discussie over de vrijheid van meningsuiting weer enorm opgelaaid. De laatste keer dat dat in die mate gebeurde, was in 2006, toen Kurt Westergaard om zijn cartoons bedreigd werd.

Door: Helen

STER reclame