Het moet afgelopen zijn met dat whatsappen. Tenminste, in de auto dan. Dat wil Veilig Verkeer Nederland (VVN). Van bellen wisten we het al, maar ook whatsappen, facebooken en mailen achter het stuur mag niet. Alleen...veel mensen doen het wel gewoon. Vanaf september gaat de politie hier extra op controleren. VVN begint een campagne.

Zowel automobilisten als fietsers worden extra gecontroleerd op de telefoon in de hand. En dat is nodig, zeggen ze bij VVN, want die smartphone eist al onze aandacht en in het verkeer is dat onveilig. "Het is een prachtig middel, die smartphone, maar het heeft ook minder mooie kanten", zo zegt een woordvoerder. Naar schatting veroorzaken smartphones jaarlijks tientallen ongelukken met dodelijke afloop.

Gevaarlijker dan bellen

De smartphone is eigenlijk nog gevaarlijker dan bellen, zeggen ze bij VVN. "Het vraagt onze constante aandacht en we moeten direct reageren, anders voelen we ons buitengesloten. In combinatie met rijden is dat erg gevaarlijk."

Vanaf september gaat de politie extra controleren op onveilig rijgedrag. En daar hoort het checken van je mail, een whatsapp'je sturen en een laatste Facebook-status updaten ook bij.

STER reclame