Met je smartphone tussen het Whatsappen en Twitteren door meten hoe vervuild de lucht om je heen is? Dat kan. Een team van de Universiteit Leiden heeft gisteren de Academische Jaarprijs 2012 gewonnen voor een project waarbij je telefoon fijnstof kan meten.

Het onderzoeksteam verspreidt volgend jaar tienduizend plastic toetertjes voor de iPhone met bijbehorende app. Deelnemers in het hele land gaan dan in mei of juni het fijnstof in de lucht meten. Die vorm van 'citizen science' is volgens Frans Snik, sterrenkundige en lid van het team, een van de grootste ooit.

100.000 euro

"Het is meer dan alleen een app. Het is een plastic toetertje dat je over de camera van je smartphone schuift en dan heb je een wetenschappelijk meetinstrument", legt Snik uit. Met het geldbedrag van 100.000 euro dat gewonnen is met de Academische Jaarprijs worden 10.000 mensen ingeschakeld.

"Die mensen gaan dan allemaal de blauwe lucht meten overal door het land. We meten dan het verstrooide zonlicht. De app zorgt dan weer voor een meting of de lucht boven je smerig is."

Toekomst

De meettechniek is afkomstig uit de ruimtevaart en de sterrenkunde. Snik: "Mensen zelf laten meten en zo laten bijdragen aan de wetenschap zien wij echt als de toekomst. Het is voor het eerst dat we de metingen niet zelf uitvoeren. Als het project slaagt dan gaan we er natuurlijk mee door."

Door: Jurjen

STER reclame