Nog geen week na het uitvaren van de zeilbroertjes zijn 'thuiszitters' weer in het nieuws. Dit keer is het de kinderombudsman die zich bekommert over kinderen die wel naar school moeten, maar om verschillende redenen niet gaan. Vandaag heeft ombudsman Marc Dullaert speciaal voor hen een online meldpunt geopend.

De ombudsman wil weten: hoeveel kinderen zitten er thuis en waarom? Kinderen, ouders, maar ook scholen kunnen de komende drie weken bij het meldpunt terecht om hun ervaringen te delen.

Aanleiding

De kinderombudsman start het onderzoek naar aanleiding van ontvangen klachten over kinderen die niet naar school gaan. Hoe hard ook geprobeerd wordt de kinderen in de schoolbanken te krijgen; het lukt niet.

"Het betreft vooral kinderen die een handicap hebben, of een chronische ziekte of een stoornis. Er wordt veel te veel gecontroleerd op leerplicht en veel te weinig uitgegaan van recht op onderwijs", zegt Dullaert. Geld zou volgens hem een rol spelen in de houding die de scholen aannemen. "Als je bijvoorbeeld kinderen hebt met dyslectische problemen, dan heb je een duur leerprogramma nodig, terwijl de scholen minder budget hebben.

Zeilbroertjes

Vorige week waren het de zeilbroertjes die de thuiszitters onder de aandacht brachten. De twee dyslectische en hoogbegaafde broers Enrique en Hugo Claassen zitten al minstens een jaar thuis door gebrek aan passende begeleiding. Afgelopen vrijdag zijn de broers aan een zeilreis om de wereld begonnen. Door te gaan zeilen hebben de jongens recht op begeleiding van de Wereldschool. Daarnaast hopen ze met hun reis aandacht te vragen voor de 16.000 andere thuiszitters die Nederland telt.

Over enkele maanden stuurt de kinderombudsman de uitkomsten van het meldpunt naar het ministerie van Onderwijs.

Door: Merel

STER reclame