Demonstreren in Rusland is al niet makkelijk, maar het wordt voor de Russische oppositie alleen nog maar moeilijker. De Russische Doema heeft met grote meerderheid ingestemd met een nieuwe wet die de boete voor illegaal demonstreren verhonderdvoudigt. Ook de senaat heeft zijn zegen aan de wet gegeven.

Nu staat er een boete van 2000 roebel (48,61 euro) op demonstreren zonder aanvraag. Straks wordt dat 300.000 roebel (7292 euro). Dus was de Russische demonstrant eerst een etentje in een restaurant armer, nu kan hij die compleet nieuwe keuken wel uit zijn hoofd zetten.

In mei maakten we een reportage met Maria (zie hiernaast), vlak na de overwinning van Poetin bij de presidentsverkiezingen. Maria is fel tegenstander van de president en staat altijd aan de frontlinie als er gedemonstreerd wordt. Haar reactie op de nieuwe wet:

"Belachelijk. Als we niet meer mogen staan voor wat we vinden, in wat voor een land leven we dan? Mijn geloof in dat waar ik voor sta, wint het van de boete. We gebruiken sowieso geen geweld tijdens onze protesten, als ik vecht tegen deze wet, doe ik dat in de rechtszaal."

Monddood

De organisatoren van illegale demonstraties staat een nog hogere straf te wachten. Die kan oplopen tot 1 miljoen roebel, wat omgerekend 24.309 euro is. Ook mogen actievoerders straks hun gezicht niet meer bedekken.

Oppositieleden vrezen dat tegenstanders van president Poetin met de nieuwe wet in de hand monddood worden gemaakt. "Dit is een monsterlijke wet die ervoor zorgt dat mensen uiteindelijk niet meer zullen demonstreren", zegt de oppositieleider van de Yobloko-partij, die geen zetels in het parlement heeft.

Betogingen

De wet is inmiddels goedgekeurd door de senaat. Het enige dat nu nog moet gebeuren is het ondertekenen van de wet door president Poetin. Maar dat wordt slechts als formaliteit gezien. Komende dinsdag moet de wet al van kracht zijn. Op die dag staan al enkele grote betogingen gepland.

Afgelopen winter waren er grootschalige demonstraties tegen president Poetin in het centrum van Moskou. De politie liet de betogers toen vooral met rust. De laatste tijd is er harder opgetreden, bijvoorbeeld tegen demonstranten die de inauguratie van Poetin wilden verstoren.

Onze correspondent Kysia Hekster in Moskou over de wet:

STER reclame