Als je op officiële foto's om religieuze redenen bijvoorbeeld een keppeltje of een fez mag dragen, dan mag je als pastafarianist ook iets op je hoofd. Zoals een vergiet, besloot de atheïst Niko Alm uit Oostenrijk. En het is hem gelukt: op zijn rijbewijs prijkt nu een foto van hem met een omgekeerd vergiet op zijn hoofd.

Alm is naar eigen zeggen lid van de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster, een anti-religieuze beweging die in Amerika werd opgericht. Aanhangers worden pastafarianisten genoemd.

Drie jaar geleden al vroeg Alm een rijbewijs aan, met een foto waarop hij een pastavergiet omgekeerd op zijn hoofd heeft. Hij moest toen van de regering een doktersverklaring halen om te bewijzen dat hij mentaal gezien in staat was om een voertuig te besturen.

Dat lukte en zijn moeite is nu beloond: de politie, die in Oostenrijk rijbewijzen uitgeeft, heeft hem voorzien van een rijbewijs mét de bewuste foto. Nu is Alm van plan om van het Pastafarianisme in Oostenrijk een officieel erkende religie te maken.

Door: Helen

STER reclame