NOS Op 3

"Er wordt dit weekend sowieso weer gedanst," zegt Thijs Boer, voorzitter van stichting N8W8. Ook NOS op 3 kwam verschillende aankondigingen tegen van geheime feesten dit weekend.

Boer ziet dat er nu meer illegale feesten worden georganiseerd dan normaal. "Dat komt natuurlijk doordat het legale circuit eruit ligt," zegt hij. Volgens hem is de behoefte om samen te komen onder jonge mensen nu juist groter, omdat ze zo lang hebben binnen gezeten.

Soms lukt het de politie om die illegale feesten op te sporen, maar niet altijd: "Wij zijn afhankelijk van meldingen," zegt een politiewoordvoerder.

NOS op 3 ging op zoek naar die geheime feesten

NOS op 3: Doorfeesten in de coronazomer

Mensen hoeven niet meer perse naar afgelegen plekken af te reizen om stiekem te dansen. Ook sommige clubs zoeken de grenzen van de maatregelen op.

Boer ziet dat ook gebeuren: "De grens tussen legaal en illegaal wordt steeds diffuser."

We kunnen onmogelijk alles zien.

woordvoerder politie

Organisatoren promoten hun feesten onder meer op sociale media. Soms in besloten groepen, maar ook openbaar op Facebook.

Soms lukt het de politie om via diezelfde kanalen een feestje op te sporen: "Dan gaan we eerst met de organisatoren in gesprek," zegt een politiewoordvoerder. In sommige gevallen levert het de organisatie een boete op.

Of ze balen van de feesten die toch stiekem plaatsvinden? "We kunnen onmogelijk alles zien."

STER reclame