Dit is wat corona met het festivalseizoen doet

Voor veel ondernemers in de festivalwereld zou 2020 het drukste jaar ooit worden, met ruim 1200 festivals en miljoenen bezoekers. Maar het liep uit op een slagveld, met een fors verlies aan omzet en banen.

Van artiest tot organisator en van de muntjesfabriek tot de poffertjeskraam; allemaal voelen ze de gevolgen van een festivalloze zomer. En ook voor de bezoekers dit jaar geen muziek op festivalweides.

Als alternatief bieden we je een interactieve festivalwereld. Klik en zie wat er nu achter de schermen van de afgeblazen festivals gebeurt:

Met het wegvallen van grote festivals krijgen niet alleen de organisatoren, maar ook de vele leveranciers een flinke knauw. De evenementensector vreest dit jaar voor een omzetdaling van 1,1 miljard euro en een verlies van 15.000 banen bij publieksevenementen, waar festivals onder vallen.

Dat komt onder andere doordat festivals veel werken met tijdelijke contracten en freelancers. Zij werken vaak op meerdere festivals, omdat het aantal werknemers dat nodig is enorm wisselt.

Hieronder zie je hoeveel mensen er bijvoorbeeld meewerken aan hiphopfestival WOO HAH! op verschillende momenten.

Zo groeit het aantal medewerkers.

De organisatie van WOO HAH! is in deze coronatijd vooral bezig met het doorboeken van leveranciers en artiesten. Ze hopen in 2021 met een nieuwe editie te komen, maar dan is er wel snel duidelijkheid nodig.

Organisator Ruud Lemmen: "Als we daar pas in april volgend jaar iets over horen, dan is het te laat. Dan gaat echt iedereen in deze festivalsector failliet."

Daarmee doelt hij op bedrijven die bijvoorbeeld het licht en geluid verzorgen. Maar ook op artiesten, cateraars, verhuurders en de vele zzp'ers die bijvoorbeeld podia opbouwen. Zij zagen hun opdrachten door corona in enkele weken wegvallen, naar vrijwel nul.

Deel artikel: