Waarom de naam Bill Gates in coronatijd zo vaak opduikt

Bill Gates, de op een na rijkste man op aarde, trekt met de Bill en Melinda Gates Foundation miljoenen uit om het coronavirus te bestrijden. Dat levert hem lof op, maar ook kritiek.

Zijn naam duikt online vaak op als het over corona gaat. Volgens sommigen is hij niet zomaar een weldoener, maar heeft hij een masterplan met de wereld. Het zorgt ervoor dat er allerlei theorieën over Gates en zijn intenties de ronde doen.

NOS op 3 legt uit waarom het ineens veel over Bill Gates gaat. Bekijk hier de video:

Waarom ineens de naam Bill Gates overal opduikt

De naam Bill Gates wordt sinds de coronauitbraak veel gegoogled, laten cijfers zien. Dat heeft onder meer te maken met een video waarin hij vijf jaar geleden waarschuwde voor een grote pandemie. Nu zijn angst is uitgekomen, zet hij zijn vermogen in om het coronavirus te bestrijden.

Over zijn beweegreden doen verschillende theorieën de ronde, ook complottheorieën. Gates zou volgens een van die theorieën bijvoorbeeld bij mensen een chip willen implanteren in de strijd tegen corona.

Maar volgens Rene Bekkers, hoogleraar filantropie, moeten we er niets anders achter zoeken dan weldoen. "Als hij met zijn geld nog meer geld of macht had willen vergaren, had hij het anders aangepakt."

WHO

Gates steekt met zijn foundation ook veel geld in de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie. Dit zou volgens Bekkers wel een heel een omslachtige manier zijn om een zogenaamd masterplan met de wereld uit te voeren. "Plannen die Gates heeft met zijn geld moeten door de lidstaten worden goedgekeurd, zo kom je dus niet in je eentje tot allesoverheersende invloed."

Hoe Bill Gates zelf aankijkt tegen dit alles? Helaas had hij geen tijd om op onze vragen in te gaan. In een nieuwsprogramma reageerde hij eerder wel, door te zeggen dat hij inderdaad vaak aangevallen wordt, maar dat de meeste mensen "gelukkig heel positief zijn".

Deel artikel: