'Water gaat vaker bron zijn van conflicten'

Het oppervlak van de aarde bestaat grotendeels uit water. Toch is waterschaarste een groeiende bron voor gewapende conflicten, zeggen experts. Want de toegang tot zoet water is steeds vaker een probleem.

Hoe dat precies zit, legt NOS op 3 uit in deze video:

Ook Tom Middendorp, voormalig Commandant der Strijdkrachten, ziet water vaker als onderliggende oorzaak bij strijd. "Water is de nieuwe olie", zegt hij. Door een groeiende wereldbevolking, vervuiling en de aarde die steeds droger wordt, stijgt de kans op strijd hierover. Middendorp: "We zien dat klimaatverandering, en het watertekort dat daardoor ontstaat, een aanjager is van conflicten."

Deze week presenteert Middendorp een nieuw rapport over de veiligheidsrisico's van klimaatverandering, waarin hij waterconflicten een van de grote risico's noemt voor de internationale veiligheid. Hij vertelt daarover op een grote conferentie over veiligheidsvraagstukken in München. Ook premier Rutte is bij die conferentie, net als minister Blok van Buitenlandse Zaken en minister Bijleveld van Defensie.

Er wordt al langer gewaarschuwd dat (het gebrek aan) water een bron kan zijn voor conflicten, bijvoorbeeld door The World Economic Forum. De geschiedenis van waterconflicten wordt zelfs chronologisch bijgehouden. Maar volgens de voormalige Commandant der Strijdkrachten krijgt de wereld hier de komende tien jaar nog vaker, en ernstiger, mee te maken.

Deel artikel: