In de rij voor een bezichtiging, standaard overbieden en dan nóg geen succes. Een huis kopen is in deze tijd voor bijna iedereen een flinke uitdaging. Maar mensen met een middeninkomen die in hun eentje een huis willen kopen zijn eigenlijk kansloos.
Hoe dat kan? In deze video legt NOS op 3 je uit wat er achter 'de stille ramp op de woningmarkt' zit:
De problemen op de woningmarkt van de mensen met een middeninkomen hebben inmiddels wel de aandacht van de politiek. Het kabinet kondigde plannen aan om 2 miljard euro te investeren in de woningmarkt, specifiek om starters en middeninkomens te helpen. En ook de twintig grootste gemeenten hebben stuk voor stuk actieplannen voor deze groep. Ze willen vooral meer huurhuizen voor deze groep gaan bouwen.
Gemeenten kunnen ook op de markt voor koopwoningen ingrijpen. Een van de instrumenten die ze kunnen inzetten is 'Sociale Koop'. Daarmee kunnen ze vastleggen dat nieuwbouwwoningen specifiek voor mensen met een middeninkomen worden gereserveerd.
Helaas voor de mensen die op zoek zijn naar een nieuwbouwwoning: slechts acht gemeenten gebruiken die optie. In een kwart van de ondervraagde gemeenten kennen ze mogelijkheid überhaupt niet.
Maar er gebeurt ook echt wel wát bij gemeenten: zo hebben ze in Zaanstad een eigen manier bedacht om jonge mensen met een middeninkomen aan een koophuis te helpen.
Het lijkt een druppel op een gloeiende plaat. Voorlopig is het einde van de 'stille ramp op de woningmarkt' nog niet in zicht. Makelaarsvereniging NVM voorspelde onlangs al dat het aantal mensen dat een huis zoekt alleen nog maar zal toenemen.