Maatschappelijke diensttijd: nuttig project of subsidiespons?

  • Vincent van Rijn

    Redacteur NOS op 3

  • Vincent van Rijn

    Redacteur NOS op 3

Het is één van de paradepaardjes van dit kabinet: de maatschappelijke diensttijd voor jongeren tussen de 14 en 27 jaar. Maar wat komt daarvan terecht?

Check het in deze video:

‘Maatschappelijke diensttijd teveel afhankelijk van subsidie’

In het regeerakkoord is afgesproken dat jongeren via een maatschappelijke dienst een bijdrage kunnen leveren aan de samenleving. Ze kunnen bijvoorbeeld aan de slag in een verzorgingstehuis of bij een natuurorganisatie. Het CDA wilde de maatschappelijke diensttijd zelfs verplicht stellen, maar dat zagen andere partijen niet zitten.

Wel kwam er een flinke zak geld beschikbaar. Maatschappelijke organisaties kunnen subsidie aanvragen voor projecten. Het geld is bedoeld voor bijvoorbeeld de werving en begeleiding van jongeren. Het totale bedrag daarvoor loopt op van 50 miljoen euro dit jaar, tot 100 miljoen in 2021.

Inmiddels wordt er in het land druk geëxperimenteerd. Zo zijn er volgens staatssecretaris Blokhuis al tienduizend jongeren mee bezig geweest bij 75 verschillende projecten.

Maar de PvdA vreest dat er misbruik wordt gemaakt van de hiervoor beschikbare subsidie. Tweede Kamerlid John Kerstens: "Ik maak me zorgen of het niet gewoon een verdienmodel is. Ik zie nu bedrijven en bedrijfjes opkomen die denken van, daar staat een zak geld, die is van mij. Ze tuigen dan een projectje op dat dan maatschappelijke diensttijd heet. Daar is het niet voor bedoeld."

Getoetst

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vindt de spelregels wel duidelijk: "Er wordt getoetst of organisaties aan die spelregels voldoen. Ik krijg ook klachten van organisaties die zeggen dat er juist te streng wordt geselecteerd."

Blokhuis is juist enthousiast. "Ik ben ervan overtuigd dat dit een hele goede investering is. We zien nu een hele brede beweging op gang komen met veel potentie. Ik denk dat dat een hele goede maatschappelijke investering is, dus wat mij betreft is dat het geld zeker waard."

Deel artikel: