Eten tot je ziek wordt: 180.000 Nederlanders lijden aan deze eetstoornis

  • Anne de Blok en Corine Stijnen

    Redacteurs NOS op 3

  • Anne de Blok en Corine Stijnen

    Redacteurs NOS op 3

Binnen twee uur al het eten dat je kunt vinden naar binnen werken, totdat je er ziek van wordt. En in het extreemste geval zelfs knock-out gaat. Daar hebben naar schatting 180.000 Nederlanders wekelijks last van. Ze hebben een binge-eating disorder, een eetbui-stoornis. Volgens experts de meest voorkomende eetstoornis in Nederland, maar ook gelijk de onbekendste.

Klinisch psycholoog Alexandra Dingemans doet al jaren onderzoek naar de eetbui-stoornis en trekt aan de bel: "Ik vind het zo erg dat mensen jarenlang zonder dat ze het weten lijden aan deze ziekte, terwijl een goede behandeling mogelijk is."

In deze video legt NOS op 3 uit wat een binge-eating disorder precies is en vertelt Kim (23) het verhaal over haar eetbui-stoornis:

Wat precies de oorzaak is van oncontroleerbare eetbuien is volgens deskundigen die we spraken lastig te zeggen. Kim had eetbuien op momenten waarop ze gestrest of verdrietig was. Dan kwam de drang om te gaan eten en dit verdoofde tijdelijk dat gevoel, maar de schaamte daarna was enorm.

Op het dieptepunt kwam Kim de deur niet meer uit, alleen nog maar om eten te halen voor haar eetbuien. "Ik was bang dat ik nooit meer van de stoornis af zou komen. Als dat zo zou zijn, wilde ik niet meer leven."

Andere eetstoornissen

Naar schatting hebben 180.000 Nederlanders een binge-eating disorder. Dat zegt Wijbrand Hoek, hoogleraar bij het UMC Groningen en onderzoeker bij zorggroep Parnassia. Hoek baseert zich, net als andere deskundigen, op internationaal onderzoek. "Toch blijft het lastig om in aantallen te spreken. Niet alle mensen met eetbuien voldoen ook echt aan de criteria van een eetbuistoornis."

Je hebt een zo'n stoornis als je binnen korte tijd, enorme hoeveelheden voedsel naar binnen werkt, waar je geen controle over hebt. En dat gebeurt steeds weer opnieuw. Het verschil met boulimia, waar in Nederland ruim 22.000 mensen aan lijden, is dat mensen met eetbuien die buien niet compenseren door bijvoorbeeld te braken of extreem te sporten.

De diagnose eetbuistoornis bestaat pas sinds 2013. Daarvoor werd in de psychiatrie alleen onderscheid gemaakt tussen anorexia, boulimia en een restcategorie, Niet Anders Omschreven (NAO). Binge-eaters vielen in die laatste.

De stoornis wordt niet herkend

Mede doordat de stoornis nog vrij 'nieuw' is, hebben weinig mensen door dat achter hun problematische eetgedrag eigenlijk een stoornis zit. En het is niet zo gek dat mensen het van zichzelf niet doorhebben, zeggen ook deskundigen.

Sinds de officiële erkenning werd de eetbuistoornis nog geen 60 keer genoemd in artikelen van Nederlandse media. Als het al genoemd werd, vaak in een bijzin. De eetstoornis anorexia nervosa werd in diezelfde tijd bijna 5000 keer genoemd, boulimia bijna 2500 keer.

In artikelen van Nederlandse media gaat het een stuk minder over binge-eating dan over andere eetstoornissen

Er is dus weinig aandacht voor, terwijl er alleen al over praten van grote waarde is voor mensen met de stoornis. Naast behandeling bestaan er daarom steungroepen, zoals de Anonieme Overeters. Door het hele land komen wekelijks groepen mensen bijeen om te praten over hun dwangmatige eten. Door hun verhalen te delen hebben ze veel steun aan elkaar.

Kim heeft uiteindelijk door verschillende therapieën meer zelfvertrouwen gekregen en heeft geen last meer van de eetstoornis. "Ik heb mijn studie psychologie afgerond, ik geniet weer van het leven en óók van eten."

Deel artikel: