Onze afgedankte telefoons zitten vol kostbare grondstoffen

In je telefoon zitten op zijn minst dertig verschillende grondstoffen, waarvan er zes schaars zijn. Het zou dus best logisch zijn als we die mobieltjes inleveren, nadat ze stuk zijn gegaan en afgedankt. Maar dat doen we lang niet altijd.

Er liggen namelijk zo'n 3 miljoen afgedankte telefoons in Nederlandse kasten en lades, te wachten tot de kostbare grondstoffen die er in zitten opnieuw worden gebruikt. Er zijn genoeg mogelijkheden om al het goud, lithium en kobalt eruit te halen, maar niet iedereen weet de weg naar de recyclebak te vinden.

Wij doken in de oude telefoons en probeerden er zelfs goud van te maken:

Chemisch ingenieur Theo Henckens deed onderzoek naar schaarser wordende grondstoffen en kwam erachter dat het bijvoorbeeld hard gaat met de voorraad antimoon, een grondstof die in veel elektronische apparaten zit. "Antimoon is al over een jaar of dertig op. En bijvoorbeeld zink is nog ongeveer tachtig jaar beschikbaar."

Een van de oorzaken van de slinkende grondstofvoorraden is de stijgende consumptie van elektronische apparaten. De afgelopen tien jaar werden wereldwijd bijvoorbeeld 7 miljard smartphones geproduceerd. Die toestellen worden op den duur afgedankt en dat draagt bij aan een groeiende berg elektronisch afval.

Ontdek virtueel wat er allemaal in jouw eigen telefoon zit aan grondstoffen:

Dat we al die potentiële goudmijnen in onze broekzakken en ladekasten laten liggen, is ook de politiek een doorn in het oog. Staatssecretaris Van Veldhoven van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat doet daarom een oproep. "Als je oude telefoons in je la hebt liggen, lever ze dan in."

Er zijn Europese afspraken gemaakt over de hoeveelheid elektronisch afval die we met elkaar moeten recyclen. Daar vallen dus niet alleen telefoons onder, maar ook bijvoorbeeld afgedankte koelkasten, wasmachines en televisies.

Volgens de nieuwe norm moeten we dit jaar 65 procent van die spullen recyclen, maar vorig jaar kwamen we met elkaar in Nederland maar tot 49 procent. Er is dus werk aan de winkel, vindt ook de staatssecretaris. "We moeten echt met elkaar meer grondstoffen inleveren anders hebben we binnenkort drie aardes nodig."

Deel artikel: